Ancak, dünya genelinde her üç kadından biri hayatları boyunca en az bir kez şiddetle karşılaşıyor. Bu istatistikler, kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğunu gösteriyor.

UN Women'ın verilerine göre, dünya genelinde kadınların yüzde 6'sı eşi veya partneri dışında birinden cinsel şiddete maruz kalıyor. Hayatları boyunca en az bir kez partneri veya başka bir kişi tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların sayısı ise yaklaşık 736 milyon.

2021 yılında 45 bin kadın partneri veya aile üyeleri tarafından öldürüldü, bu da her saat 5'ten fazla kadının hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Ancak, şiddete maruz kalan kadınların yüzde 40'ından azı yardım çağrısında bulunuyor, ve yardım isteyenlerin yüzde 10'undan azı polise başvuruyor.

Kadınlar, genellikle birlikte oldukları veya önceden birlikte oldukları kişilerden şiddet görmekte. 15 yaş ve üzeri kadınların yüzde 26'sı partner şiddetine maruz kalıyor. Ayrıca, dünya genelinde 15-19 yaş arasındaki 15 milyon kız çocuğu, zorla cinsel ilişkiye maruz kalıyor.

Kadına yönelik şiddet sadece özel ilişkilerle sınırlı değil; iş hayatında, sosyal çevrede ve siyasette de görülüyor. Kadın milletvekillerinin yüzde 82'si görevleri boyunca psikolojik şiddete maruz kalıyor.

UNESCO'nun 2022 araştırmasına göre, kadın gazetecilerin yüzde 73'ü çevrimiçi şiddete maruz kalıyor, ve bu kadınların yüzde 20'si fiziksel saldırıya uğradıklarını bildiriyor.

Bu zorlayıcı istatistikler ışığında, Birleşmiş Milletler "BİRLEŞİN! Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemek için Yatırım Yapın” temasıyla 16 Günlük Aktivizm kampanyasını başlatıyor. #BahanesiYok sloganıyla yapılan bu çağrı, kadına yönelik şiddeti önlemek için acil yatırımın önemini vurguluyor.

Kaynak: Haberturk