2024 yılı itibariyle evlenen kadınların sadece kendi soyadını kullanabilmesi, hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarı, denetimli serbestlik süresi gibi birçok konuda maddenin yer aldığı yargı paketinde infaz düzenlemesi var mı, mahkumlara genel af çıkacak mı?

8. YARGI PAKETİ: Genel af var mı, af çıkacak mı Yeni Yargı Paketinde İnfaz Düzenlemesi olacak mı

Af çıkacak mı, 2024 yılında genel af olacak mı? sorularının yanıtı ve diğer tüm detaylar için gözler 8. yargı paketinde! Şu ana kadar 67 maddesinin hazır olduğu bilinen yargı paketinde birçok alanda düzenleme yer alıyor. Peki, yargı paketinde neler var, ne zaman açıklanacak?

YENİ YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bakan Yılmaz Tunç, açıklamasında ocak ayında paketin açıklanacağını duyurmuştu. Önemli değişiklikler içeren düzenlemelerin kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.

8. YARGI PAKETİNDE NELER VAR, İNFAZ DÜZENLEMESİ OLACAK MI?

8. Yargı Paketi yani “Yargı Hizmetlerinin Etkinliğinin Artırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Taslağı”nda şu an itibarıyla 67 madde bulunuyor. İşte içeriği:

■ 24 Ocak 2024 tarihi itibarıyla evlenen kadınlar, eşinin soyadı yerine artık yalnızca kendi soyadını taşıyabilecek.

■ Anneye, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi davasını açma imkânı tanınacak.

■ Çocuk evlat edinenlerin adları, evlatlığın kimliğine ana ve baba adı olarak yazılabilecek.

■ 1 Nisan 2024 tarihinden sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek.

■ Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL, 100 TL’ye yükseltilecek.

■ Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılacak.

GENEL AF ÇIKACAK MI?

■ Hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi sağlanacak. Böylelikle, her hükümlü cezasının en az yüzde 40’ını cezaevinde çekecek.

■ Denetimli serbestlik süresi 3 yılla sınırlandırılacak.

■ Hükümlülerden 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar, maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar, koşullu salıverilme için cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten yararlanabilecek.

■ Kadına şiddetle mücadele kanununda düzenlenen zorlama hapsine itiraz yoluna ilişkin düzenleme yapılacak.

■ Makul sürede yargılanma hakkının ihlâl edildiği iddiasıyla yapılmış ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla AYM’de derdest olan bireysel başvurular ile AYM’nin incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verdiği bireysel başvurular bakımından da Tazminat Komisyonu’na başvuru imkânı getirilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ