Yeni yönetmeliğe göre, aile hekimine kayıtlar artık ikamet adresine göre otomatik olarak güncellenecek. Adres değişikliği yapan kişiler, 30 gün içinde aile hekimi değişikliği yapmadığı takdirde sistem tarafından en yakın ve en uygun aile hekimine otomatik olarak atanacak.

Aile hekimi değişiklik süresi de esnetildi. Daha önce üç ay olan değişim sınırlaması bir aya düşürüldü. Bu sayede vatandaşlar, bir ay sonra yeni bir aile hekimine geçiş yapabilecek.

Aile Sağlığı Merkezleri Artırılacak

Aile hekimi başına düşen hasta yoğunluğunu azaltmak amacıyla yeni aile sağlığı merkezleri açılacak. Böylece hasta-hekim ilişkisi daha verimli hale getirilecek ve koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla zaman ayrılabilecek.

Aile hekimliği birimlerinin sadece ilçe devlet hastanesi bünyesinde açılma zorunluluğu kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle, aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimleri ilçe merkezlerinde de açılabilecek. Ayrıca, aile hekimliği uzmanlarının aile sağlığı merkezlerine geçişleri hızlandırılarak uzman doktor sayısının artırılması hedefleniyor.

Aile Sağlığı Merkezlerine Yeni Konumlandırma

Aile sağlığı merkezlerinin hizmete erişimi kolaylaştırmak amacıyla yaşam alanları içinde konumlanmasına izin verildi. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında müşterek muayenehane olarak değerlendirilecek bu merkezler, apartman gibi alanlarda açılabilecek.

Kentsel dönüşüm ve imar düzenlemeleri nedeniyle boşaltılması gereken aile sağlığı merkezleri, öncelikle kamuya ait merkezlere, bu mümkün değilse belirlenen süre içinde aile hekimlerince temin edilen yeni adreslere taşınabilecek.

Acil sağlık hizmetleri, adli işlemler ve defin ruhsatı gibi hizmetlerin daha düzenli ve etkin yürütülmesi için entegre sağlık merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerde 7 gün 24 saat kesintisiz sağlık hizmeti sunulacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ