Almanya’da çifte vatandaşlık yasası meclisten geçti: Kimler başvurabilecek?
Almanya’da uzun süredir beklenen çifte vatandaşlık yasası, 20 Ocak’ta Federal Meclis’te yapılan oylama sonucunda kabul edildi. Yeni yasa ile Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler, diğer ülke vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmayacak. Ayrıca vatandaşlığa geçiş için gerekli yasal ikamet süresi de beş yıla indirildi. Yasanın kısa süre içinde yürürlüğe girmesi ve başvuru detaylarının açıklanması bekleniyor.
Yeni yasa, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendiriyor. Almanya’ya 1960’larda misafir işçi olarak gelen ve çoğunlukla emekli olan birinci kuşak göçmenler, çifte vatandaşlık için yazılı sınav veya Almanca dil sınavı gibi şartlardan muaf tutulacak. Bu istisna, koalisyon hükümetinin bu kuşağın ‘yaşam boyu başarılarını’ onurlandırmak istediğini gösteriyor.
Yeni yasaya göre, Alman vatandaşı olmak isteyenlerin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması, Almanya anayasasında yer alan özgür, demokratik temel düzene bağlı olması, antisemitist, ırkçı, cinsiyetçi ve benzeri eylemlerde bulunmaması, çok eşli olmaması ve anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine uygun davranması gerekiyor. Ayrıca ülkeye entegrasyon sağladıklarını ve iyi derecede Almanca bildiklerini kanıtlamak zorunda olan başvuru sahiplerinin ‘Einbürgerungstest’ olarak adlandırılan vatandaşlık testini geçmesi şart. Almanya’da doğan çocuklar ise, en az bir ebeveynin beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığına hak kazanabilecek.
Yeni yasa, Almanya’daki göçmenlerin çifte vatandaşlık hakkına sahip olmasını sağlayarak, ülkedeki çeşitliliği ve entegrasyonu destekliyor. Almanya’da çifte vatandaşlık yasasının kabulü, aşırı sağcı partinin göçmenlere yönelik politikalarına karşı da bir mesaj olarak yorumlanıyor.