Türkiye’nin en turistik destinasyonları arasında yer alan Antalya, masmavi denizinin yanı sıra tarihi zenginlikleriyle de ünlü bir şehirdir. Öyle ki bölge ilk çağ uygarlıklarından Bergama, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin zengin yerleşim tarihi birbirinden özel eserleri geride bırakmıştır. Günümüzde bölgenin birçok noktasında tarih tutkunlarını mest edecek birbirinden eşsiz antik kentler bulunur. İlk çağdan günümüze uzanan bu şehrin tarihini keşfetmek isteyenler için Antalya’daki antik kentler yazımızda.
Perge Antik Kenti
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Perge Antik Kenti, bölgenin en eski yerleşim alanlarından birisi. M.Ö 12.yüzyıla uzanan bir tarihe sahip olan bu antik kent Helenistik yapılarıyla ünlüdür. Yerleşim tarihinin Hitit dönemine dayandığı düşünülen bölge altın çağını Roma döneminde yaşamıştır. Bölgede Roma döneminden kalan Tiyatro, Güney Hamamı, Kestros Çeşmesi, Agora & Macellum ve Stadyum gibi önemli eserler bulunur. Dönemin ihtişamına tanıklık etmek isteyenler Perge antik kentini mutlaka etmeli. Perge Antik Kenti Antalya merkezinden 17 km uzaklıktadır. Bölgeye konforlu bir şekilde seyahat edebilmek için kişisel araçlardan veya araç kiralama firmalarının hizmetlerinden faydalanmak mümkündür.
Aspendos Antik Kenti
Aspendos, Serik ilçesinde yer alan ve Roma dönemine ait en iyi korunmuş tiyatrolardan birine ev sahipliği yapan antik bir kent. Bölgede bulunan Aspendos Tiyatro, 15.000 kişilik kapasitesi ve mükemmel akustiği ile ünlüdür. Bu yapı günümüzde hala konserler ve etkinlikler için kullanılmaktadır. Aspendos tiyatrosunun yanı sıra su kemerleri, agora, bazilika ve hamamları ile de dikkat çeker. Özellikle su kemerleri antik dönemdeki mühendislik ve yapı becerisini gözler önüne serer. Antik dönemleri keşfetmek isteyenler bu bölgeyi ziyaret etmeden geçmemeli.
Termessos Antik Kenti
Termessos, Antalya'nın kuzeybatısında, Güllük Dağı Milli Parkı içinde yer alır. Tam 1000 metre yükseklikte bulunan bu antik kent doğal korunaklı yapısı ile dikkat çeker. Zira kentin tarihçilerin aktardıklarına göre Termessos kentini Büyük İskender'in bile ele geçirememiştir. Kentin tiyatrosu, agorası, mezarları ve su sarnıçları ziyaretçilerin ilgisini çeker. Ormanla iç içe bir bölge olan Termessos, aynı zamanda doğa yürüyüşü ve trekking için ideal bir yerdir. Muhteşem manzaralar eşliğinde tarihi kalıntıları keşfetmek, unutulmaz bir deneyim sunar. Daha önce de bahsedildiği üzere Termessos, Antalya merkezine uzak ve yüksek bir konumdadır. Bu bölgeyi keşfetmek isteyenlerin özel araçları bulunmadığı takdirde Antalya araç kiralama hizmetlerinden faydalanabilir.
Phaselis Antik Kenti
Phaselis, Antalya antik kentleri arasında popüler lokasyonlardan birisi. Kemer ilçesinde yer alan bu antik kent çam ormanları ve denizle çevrili bir yarımada üzerinde yer almaktadır. M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulan bu Phaselis, üç limanı ile önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Phaselis'te yer alan tiyatro, agora, hamam ve su kemerleri gibi yapılar, kentin tarihi dokusunu gözler önüne serer. Özellikle antik limanları, denize girmek ve yüzmek için harika bir ortam sunar. Phaselis, tarih ve doğanın iç içe geçtiği eşsiz bir yerdir. Bizans ve Roma kültürünü keşfetmek isteyenler Phaselis Antik Kenti de ziyaret etmeden geçmemelidir.