Son dönemde özellikle kadınların kendilerini güvende hissetmek amacıyla yanlarında biber gazı taşıma eğiliminde olması, bu ürünün yasal durumu hakkında soru işaretlerine neden oldu. Peki, biber gazı taşımak Türkiye'de yasal mı, suç mu?

Biber Gazı Taşımak Yasal mı?

Biber gazı satışı her ne kadar yasak olmasa da, Türkiye'de güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına yönelik ithal edilen biber gazlarının sivil kullanımı için izin verilmemiştir. Asayiş Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Biber gazının bulundurulmasına yönelik herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak sivil amaçlı satılan biber gazlarının yasal olmadığı ve kaçak yollarla getirildiği" belirtilmiştir. Bu durumda, piyasada satılan biber gazları genellikle yasal olmayan yollardan temin edilmektedir.

Biber Gazı Silah Olarak Kabul Ediliyor

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 6. maddesinin F bendine göre, biber gazı silah olarak değerlendirilmektedir. Avukat Rezan Epözdemir'in açıklamalarına göre, biber gazı ile işlenmiş bir suç, silahla işlenmiş gibi sayılmaktadır. Örneğin, bir kimseye biber gazı ile zarar verdiğinizde, bu bıçak ya da ateşli silahla yapılan bir saldırı ile aynı cezai yaptırımlara tabidir.

Biber Gazı Kullanmak Suç mu?

Avukat Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ise biber gazının kullanımının, hangi amaçla ve nasıl kullanıldığına bağlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Yıldız, "Biber gazı kullanmak, saldırı amacıyla kullanıldığında silah sayılmakta ve kasten yaralama suçunun nitelikli hali kapsamında değerlendirilir. Ancak savunma amacıyla meşru çerçevede kullanıldığında bu durum hukuka uygun kabul edilebilir" demiştir.

Sonuç Olarak: Biber Gazı Taşımak Yasal mı?

Mevcut yasal düzenlemeler kapsamında, biber gazı taşımanın yasak olduğu yönünde bir açık hüküm bulunmamaktadır. Ancak biber gazı kullanımı, kişiye zarar verme amacı taşıdığında silah olarak kabul edilmekte ve suç sayılmaktadır. Dolayısıyla, biber gazı taşıyanların bu ürünü ne amaçla kullandığı, hukuki sorumluluğun belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ