Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçlularına ve ihtiyaç kredisi borçlarına yönelik yeni bir yapılandırma düzenlemesi getirdi. Bu düzenlemeler, borçlarını ödemekte zorlanan bireyler için önemli avantajlar sunuyor.
Yeni düzenleme kapsamında, bireysel kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kişiler, talep etmeleri durumunda borçlarını en fazla 60 aya kadar vadelendirme olanağına sahip olacaklar. Ancak, bu yapılandırma süresince borçluların kredi kartı limitlerinde herhangi bir artış yapılmayacak. Limit artışı, yapılandırma borcunun yarısı ödenene kadar mümkün olmayacak.
İhtiyaç Kredileri de 60 Aya Kadar Yapılandırılacak
BDDK, sadece kredi kartı borçları için değil, ihtiyaç kredileri için de yeni bir yapılandırma seçeneği sundu. Kredi anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşayanlar, mevcut borçlarını ek kredi almadan 60 aya kadar yapılandırabilecek. Bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları gerekecek.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranları Yeniden Belirlendi
BDDK, kredi kartı asgari ödeme oranlarını da güncelledi. Limiti 50 bin TL ve altında olan kartlar için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlendi. 50 bin TL’nin üzerindeki limitlerde ise bu oran yüzde 40 olacak. Bu düzenleme, kredi kartı kullanıcılarına ödeme kolaylığı sağlamayı hedefliyor.
Faiz Oranlarında Değişiklik
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yaptı. Borç miktarına göre farklı faiz oranları uygulanacak. 25 bin TL’nin altında borcu olanlar için faiz oranı referans orana 39 baz puan, 25 bin ile 150 bin TL arasındaki borçlar için 114 baz puan, 150 bin TL’nin üzerindeki borçlar için ise 164 baz puan eklenecek.
Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? BDDK tarafından yapılan bu düzenlemeler 1 Kasım 2024'te yürürlüğe girecek. Bu düzenlemelerle, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlularının ödeme güçlüklerini aşmaları hedefleniyor.