Türkiye’de sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetine erişim sağlayabilmesi için uygulanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi, borçlular için kritik bir döneme giriyor. Yapılacak yeni bir düzenleme olmadığı takdirde, borcu bulunanlar 1 Ocak 2025’ten itibaren sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak.

GSS Kapsamında 9 Milyondan Fazla Kişi Bulunuyor
Yeşil kart uygulamasının yerini alan GSS, Türkiye’de yaşayan vatandaşların tamamını kapsıyor. Türkiye genelinde 9 milyondan fazla kişi bu sistemden yararlanıyor. GSS kapsamında kalmak isteyen vatandaşlar, 2025 yılı için aylık 600 TL prim ödemesi yapmak zorunda.

GSS Uygulaması 2012 Yılından Beri Zorunlu
1 Ocak 2012’den itibaren yürürlüğe giren GSS uygulaması, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu hale getirildi. Sistemin amacı, herkesin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi ve sağlık hizmetlerine kesintisiz erişim sağlanması olarak açıklandı. Çalışanların GSS primleri işverenler tarafından ödenirken, kendi hesabına çalışanların sigorta primlerini bağlı oldukları kurumlar üzerinden düzenli olarak yatırması gerekiyor.

GSS Prim Borcu Ödemeyenler İçin 1 Ocak Kritik Tarih
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, 2025’te düzenleme yapılmazsa borçlu GSS üyeleri, devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Sağlık hizmetine erişmek isteyen vatandaşların aylık brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödemesi gerekiyor. Bu oran, 2024 yılı için 600 TL olarak belirlendi.

GSS Primleri Ödenmezse Ne Olur?
GSS primlerini düzenli olarak ödemeyen vatandaşlar, devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kaybedecek. Öte yandan, çalışanların prim ödemeleri işverenler tarafından yapılırken, bireysel çalışanların bu ödemeleri kendi kurumlarına düzenli şekilde yapmaları gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ