Burdur’un Bucak ilçesinde, yöreye özgü tarhana çorbası, soğuk havaların etkisini göstermesiyle mutfaklarda ve sofralarda kendine sıkça yer bulmaya başladı. Yöresel ürünlerin başında gelen Bucak Tarhanası, bağışıklık sistemini güçlendiren özelliği ve eşsiz lezzetiyle sadece Bucak halkının değil, tüm Türkiye’nin ilgisini çekiyor.
Bucaklılar, bu doğal ve sağlıklı çorbayı sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar tüketmekten keyif alıyor. Tarhana ustaları, “Kim demiş balcı bal yemez diye! Her gün olsa yeriz. Bu mevsimde Bucak Tarhanası gibisi yok,” diyerek yöresel lezzetlerine olan tutkularını dile getiriyor.
Bucak Tarhanasının Farkı Nedir?
Bucak Tarhanası’nın en önemli farkı, yapımında un yerine göce adı verilen kırılmış tam buğdayın kullanılması. Göce, kepeğiyle birlikte kullanılan buğdayın besleyiciliğini artırırken, yoğurt olarak günlük sütten yapılan ev yoğurdu tercih ediliyor. Nohut unu ve taze baharatlarla zenginleştirilen tarhana, 21 gün mayalandırıldıktan sonra doğal güneş altında kurutuluyor ve tamamen katkısız bir şekilde sofralara ulaşıyor.
Tarhana Çorbası Nasıl Pişirilir?
Tarhana çorbası, basit ama lezzetli tarifiyle de öne çıkıyor. Bucak Tarhanası, domates salçası, nane ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak sıcacık bir lezzete dönüşüyor. Çorba, haşlanmış nohut ve sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirildiğinde adeta bir ziyafet oluyor.
Hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek olan Bucak Tarhanası, soğuk kış günlerinde sıcak bir kucaklaşma gibi herkesi ısıtıyor.