Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi ve Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü Doç Dr. Deniz Say Şahin, Mutluluk Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Gökmen Arslan ve Gölhisar Meslek Yüksekokulu Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Evde Hasta Bakımı Programı öğretim elemanı Öğr. Gör. Gülnihal Altun liderliğinde Burdur Hilmi Hafize Evin Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılan ‘Duyusal Sosyal Etkileşim Atölyeleri’ tüm hızıyla devam ediyor. Atölye kapsamında yapılan dikkat ve odaklanma çalışmalarıyla hem YAŞAM gönüllüsü gençlerin, hem de huzurevi sakinlerinin yüzleri gülüyor.
Burdur Hilmi Hafize Evin Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşayan yaşlılar için düzenlenen sosyal etkinlik, hem keyifli anlar yaşattı hem de fiziksel ve zihinsel sağlıklarına katkı sağladı. Etkinlik kapsamında, huzurevi sakinlerine yönelik "Bardaklarla Denge Oyunu" düzenlendi. Katılımcılar, oyunun basit kuralları ve eğlenceli atmosferinde birbirleriyle dostane bir rekabete girdi. Etkinlikte yaşlıların neşesi ve kahkahaları görülmeye değerdi.
MAKÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Say Şahin, yaşlıların sosyal etkinliklere katılımının önemine vurgu yaptı. "Amacımız, sakinlerimizin günlük yaşantılarına neşe katmak, fiziksel aktivitelerle, basit denge ve hafıza oyunlarını öğreterek yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bellek sorunlarına yardımcı olmak ve keyifli günler geçirmelerini sağlamak," diye belirtti.
Bu tür oyunlar, yaşlılar arasında hem fiziksel hem de zihinsel işlevselliği artırmak için oldukça etkili bir yöntem olarak görülüyor. Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Deniz Say Şahin, önümüzdeki haftalarda daha fazla etkinlik planlayarak yaşlıların sosyal bağlarını güçlendirmeyi ve yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedeflediğini, yapılan çalışmaların sosyal sorumluluk projesi olarak yürütüldüğünü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak yapmış olduları çalışmalarda toplumsal katkı ve sürdürülebilirliği çok önemsediklerini, üniversite yönetiminin de bu konuda desteğini esirgemeden yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade etti.
Ayrıca sadece denge ve hafıza oyunları değil atölye çalışmaları kapsamında sanatı ve yaratıcılığı teşvik eden çalışmalar da yapılıyor. Bu hafta huzurevinde gerçekleştirilen mandala boyama etkinliği de bunun güzel bir örneği. Mandala boyama, tekrar eden desenlerin içini renklendirerek odaklanmayı artıran ve rahatlatıcı etki yaratan bir aktivite. Atölye çalışmasının son yarım saatinde klasik müzik eşliğinde yapılan bu aktivite yaş almış yetişkinlerin çok ilgisini çekiyor.
MAKÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Gökmen Arslan, yaşlıların sanata olan ilgisini desteklemek ve onların sosyal etkileşimini artırmak için bu tür etkinlikleri sık sık düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca "Sanat, yaşlılarımızın duygusal ve zihinsel sağlığını korumak için etkili bir yoldur. Mandala gibi etkinlikler, yaş almış bireylerin kendilerini ifade etmelerine ve birbirleriyle daha yakın ilişkiler kurmalarına yardımcı oluyor." dedi.