Tarihi Taşoda Konağı’nda gerçekleşen öğle yemeğinde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Öner, Prof. Dr. Oğuz Gürsoy, Prof. Dr. Ömer Tekşen, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ali Murat Alparslan ve Prof. Dr. İsmail Çelik, Genel Sekreter Ümit Yavuz, Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Murat Kara ile akademisyen ve gazeteciler yer aldı.

Taşoda Konağı’nın yöresel yemeklerin sunulduğu tarihi ve manevi değerleri en iyi şekilde değerlendirilen bir restoran olduğunu vurgulayan Rektör Dalgar, bu tarihi mekânda gazetecilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Dalgar, Taşoda Konağı’nın kültür turlarında Burdur’a önemli katkıları olacağının altını da çizdi.

burdur makü rektör dalgar

Gastronomi ve Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Kurulacak

Üniversitenin "Evrensel Bilgi, Toplumsal Katkı" ilkesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Rektör Dalgar, “MAKÜ’nün gastronomik bilgilerinin Burdur’un yerel değerlerine yansıtılmasını hedefleniyoruz. Bu kapsamda Gastronomi ve Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi kurma çalışmalarına hız verdik” dedi. Rektör Dalgar, yakında hizmete açılacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan devralınan Salda Bilim Merkezi’nin de Burdur’un turizmine ve kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Üniversitenin bölgesel kalkınmaya destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Uluslararasılaşma Stratejisi ve Hayvancılık Projeleri Devam Ediyor

Uluslararasılaşma stratejilerine değinen Rektör Dalgar, Hollanda ile keçi genetiği üretme konusunda prensipte anlaşıldığını, embriyo projesinde önemli bir noktaya gelindiğini ve mevzuat değişikliği ile yüksek genetik özellikli embriyoların çiftçilere ulaştırılacağını belirtti. Ayrıca üniversitenin kadın çiftçilere yönelik eğitim programlarına da devam ettiği vurguladı. Köylerde nüfusun azalması ve gençlerin şehre göç etmesi nedeniyle dijital tarım teknolojileri üzerinde çalıştıklarını belirten Rektör Dalgar, Hacettepe Üniversitesi ile birlikte Akıllı Tarım Merkezi kuracaklarını açıkladı. Ayrıca, dron teknolojisi üzerine bir Ar-Ge çalışması yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

Uluslararası Tanıtıma Önem Verdik, Eğitim Kalitemizi Yükselttik

Bölgesel kalkınmanın yanı sıra uluslararası tanıtıma da önem verdiklerini söyleyen Rektör Dalgar, yurtdışında birçok tanıtım fuarına katıldıklarını, uluslararası ikili anlaşmalar da yaptıklarını belirtti. Rektör Dalgar ayrıca MAKÜ’nün uluslararası derecelerde ilk 600-800 bandına girdiğini ve tanınırlılığını artırdığını vurguladı.

Öğrenci Tercihlerinde Burdur Avantajlı Bir Şehir

Rektör Dalgar, Burdur’un öğrenciler için avantajlı bir şehir olduğunu, güvenlik sorununun olmaması, ucuz yaşam maliyetleri ve dikkat dağıtıcı unsurların azlığı sayesinde başarılı bir eğitim ortamı sunulduğunu ifade etti. Dijital çağda bilginin her yerden ulaşılabilir olmasıyla birlikte Burdur gibi şehirlerin öğrenci tercihinde cazip hale geldiğini belirtti.

Mikro Yeterlilik Programları Başlıyor 

“MAKÜ, öğrencilerin gelişimlerini desteklemek amacıyla 10 farklı mikro yeterlilik programını yeni eğitim döneminde başlatacak. Bu programlar, öğrencilerin kendi alanları dışında yetkinlik kazanmalarını sağlayarak, kariyer yollarını genişletmelerine olanak tanıyacak.” diyen Rektör Dalgar "Bir üniversiteden daha fazlasını sunuyoruz," diyerek bu çalışmaların öğrenciler için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Rektör Dalgar “MAKÜ, öğrencilerine 500'den fazla seçmeli ders sunarak, eğitimlerini mikro yeterliliklerle zenginleştirme imkanı sağlıyor. Uygulamalı eğitime çok önem veriyoruz. Bu konuda da öncü bir üniversiteyiz.” dedi.

Yapay Zeka Eğitimde Zorunlu Hale Geldi

Üniversitenin eğitim politikalarını sürekli güncellediklerini belirten Rektör Dalgar, yapay zekanın tüm bölümlerde zorunlu ders haline getirildiğini açıkladı. Bu adımla birlikte, öğrencilerin modern teknolojilere hakim olmalarının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, üniversite bünyesinde Yapay Zeka Kafesi oluşturulacak, bu mekan öğrencilere kendilerini geliştirme fırsatı yakalayacaklarının da altını çizdi.

Damızlık Düve Üretim Merkezi Kurulacak

Rektör Dalgar, hayvancılık alanında yaptıkları çalışmalarla MAKÜ’nün adından sıkça söz ettirdiğini belirterek bu çalışmalar içinde damızlık düve üretim merkezi kurmanın da yer aldığını vurguladı. Embriyo üretim ruhsatına sahip olan bir üniversite olduklarını vurgulayan Rektör Dalgar, bu alandaki Ar-Ge çalışmalarını çiftliklerinde yürütmeye devam ettiklerini ifade etti.

Toplantı, gazetecilerden gelen soru ve cevaplarla sona erdi.

Kaynak: MAKÜ BASIN BÜLTENİ