Antalya ve çevresinde, iklim değişikliği ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle su kaynakları ciddi tehdit altında. Avlan Gölü'nden Burdur Gölü'ne kadar bölgede gözle görülür su çekilmeleri yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle vahşi sulama, bilinçsiz tarım uygulamaları ve inşaat projelerinin yer altı sularını hızla tükettiğini vurguladı.

Göl

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu durumun zincirleme etkiler yaratarak ekosistemi ve insan yaşamını tehdit ettiğini belirtti. Gökoğlu, "Su petrolden daha değerlidir. Suyumuzu korumazsak, içme suyu bulmakta dahi zorlanabiliriz" dedi.

Böl

Avlan Gölü gibi sulak alanların kuruması, bölgede yaşayan 195 kuş türü ve zengin biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Uzmanlar, kontrollü tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi, çiftçilerin eğitilmesi ve ormanlaşma çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguluyor. Son yağışlarla birlikte, Avlan Gölü'nde su seviyesi yeniden yükselmeye başlasa da uzmanlar uzun vadeli önlemlerin aciliyetine dikkat çekiyor.

Gböl

Kaynak: İHA