YENİ GÜN - BURDUR EKONOMİSİ (MİNİ ANALİZ)
Batı Akdeniz Bölgesi’nde zengin bir ‘tarih ve kültür birikimine’ sahip, pek çok ‘doğal güzelliğin de’ yer aldığı ‘eğitim kenti Burdur’da, en büyük temel eksikliğin “büyük ölçekli sanayi yatırımların olmayışı” yıllardır hep dile getirilir... Bu tespit üzerinden Burdur’un taşıdığı potansiyele rağmen, arzulanan şekilde gelişemediği, büyümediği, nüfus çekemediği gibi görüşler seslendirilir.
Burdur’da seri üretim yapan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan, sermaye yapısı çok güçlü, yurt içi pazarının yanı sıra ihracat da yapabilen, marka olmuş büyük ölçekli endüstri yatırımlarına ihtiyacı olduğu, Burdur’un yapısal sorunları denildiğinde yıllardır söylenen, yazılıp, çizilen konu başlıklarının en başında gelir..
İşte; Burdur’da o eksikliği hissedilen büyük bir endüstriyel yatırımlardan biri, artık Burdur’da...
Kütahya merkezli gelişerek, büyüyen Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarından, özel sektör dinamiklerinden biri olan GÜROK GRUP, Burdur merkez Gökçebağ Köyü sınırları içinde bulunan 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) maden suyu yatırımına imza attı.
Torosların eşsiz zenginliklerinden biri olan Burdur’un Gökçebağ (Çerçin) havzası içerisinde yer alan mineralli su kaynağı, büyük bir içecek, maden suyu (soda) yatırımına dönüştü. (Su kaynağı, hammadde Burdur 2. OSB’deki GÜROK fabrikasına 2 km uzaklıkta)
GÜROK Grubu, Burdur 2. OSB’deki Fabrikası’nda AVOYA markası, 7 farklı ürün çeşidi ile maden suyu, hazır içecek sektörüne bir hayli iddialı bir giriş yaptı. GÜROK’un Burdur’daki maden suyu yatırımı, kurduğu son teknoloji fabrika, Avrupa’daki sayılı gıda tesisleri arasında yer alıyor.
AVOYA’nın geçtiğimiz cuma günü Burdur’daki fabrikasında ‘medya lansmanı’ gerçekleştirildi. İstanbul’dan gelen ekonomi medyası temsilcileri ile Kütahya’dan gelen konuk basın mensuplarının da katıldığı programda, AVOYA maden suyu yatırımı gazetecilere yerinde tanıtıldı.
AVOYA’nın medya tanıtım etkinliğini; Burdur Gazeteciler Cemiyeti başkanı ve Yeni Gün gazetesi sahibi Kürşat Tuncel, Yeni Gün Medya’dan Kadriye Çetin, Hüseyin Çubuk ile Hatice Kübra Atız’ da yerinde takip etti.
Türkiye’nin önde gelen iş kadınlarından GÜROK Grup Başkan Vekili Esin Güral Argat ve AVOYA Genel Müdürü Özgür Çoban ile firma yetkililerinin de katıldığı medya lansmanında AVOYA anlatıldı.
***********
Gürok Grup, yeni içecek markası AVOYA ile hızlı tüketim ürünleri sektörüne adım attı. 200 milyon dolar yatırım ile Burdur'da 125.000 metrekarelik alana kurulması planlanan üretim tesisisin ilk fazı 30 milyon dolarlık yatırım ile tamamlandı. Şirket, 2025 yılında 250 milyon adet yıllık üretim hedefliyor.
Türkiye’nin toplam mineral değeri en yüksek maden suyu olma iddiası taşıyan AVOYA, Burdur’da 2. OSB’de faaliyetlerine başladı.
Sofra camı ve cam ambalajdan kiremite, turizmden yapıya kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük özel sektör kuruluşlarından biri olan Gürok Grup, AVOYA markası ile hızlı tüketim ürünleri sektörüne içecek kategorisiyle adım attı.
AVOYA, Türkiye’nin magnezyum ve toplam mineral değeri en yüksek, eşsiz su kaynaklarından elde edilen ürünleriyle içecek kategorisinde sektörde fark yaratmaya hazırlanıyor.
AVOYA ayrıca sektörde bir ilk olarak; meyve ve bitki özleri ile zenginleştirilmiş formülleriyle ve tamamen doğal içeriklerle hazırlanarak tüketicilere sağlıklı yaşamı destekleyen güçlü bir seçenek sunacak.
**************
"AVOYA markamızla önemli bir yatırıma adım attık"
Tüketicilere hem doğal hem zengin mineralli bir içecek deneyimi yaşatmayı hedeflediklerini” ifade eden Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat; “Türkiye, maden suyu sektöründe büyük bir büyüme potansiyeline sahip. AVOYA markasını hayata geçirirken Türkiye’nin maden suyu pazarındaki büyük potansiyelini ve tüketici trendlerini titizlikle inceledik. Sağlıklı yaşam eğilimleri, maden suyu sektöründeki büyümeyi daha da hızlandırıyor. Verilere göre, Türkiye’de maden suyu kategorisi 1.5 milyar litrelik bir pazar büyüklüğüne sahip ve Avrupa ile kıyaslandığında, 10 kat büyüme potansiyeli taşıyor. Ağustos 2024 verilerine göre; özellikle pandemi sonrası, tüketici dünyasında giderek önem kazanan iyi yaşam kavramı, tüketici beklentilerini de değiştirdi. Tüketicilerin beklentisi yüzde 67 oranındayken, sektörün bu beklentileri karşılama oranı yüzde 35. Yani; arada yüzde 32 oranında büyük bir beklenti eksikliği söz konusu. Biz de bu alandaki önemli bir boşluğu doldurmak ve beklentileri karşılamak üzere AVOYA markamızla önemli bir yatırıma adım attık. Dünyada eşine az rastlanır zenginlikte bir mineral profiline sahip içecek markamızı kazandırmak bizler için büyük bir gurur” şeklinde konuştu.
“10 yıllık süreçte 2,5 milyar şişe üretim kapasitesi”
Burdur’da faaliyete alınan üretim tesisinin ilk ayağını 30 milyon dolarlık yatırımla tamamladıklarını aktaran Esin Güral Argat; “2024 yılının ikinci yarısından sonra 20.000 metrekarelik üretim tesisimizi faaliyete aldık. Tesisimizi 125 bin metrekarelik alana genişleterek toplamda 200 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 10 yıllık süreçte 2,5 milyar şişe üretim kapasitesine sahip bir tesis kurmayı hedefliyoruz. 2024 yıl sonuna kadar Türkiye genelinde başlangıç için 7 çeşitle 40 bin satış noktasında ürünlerimizi yer alacak. 2025 yılında ise 250 milyon adet yıllık üretim hedefliyoruz” sözleriyle sektördeki hedeflerini dlye getirdi.
“5 yılda 40 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz”
2025 yılında AVOYA’yı dünyaya tanıtacaklarının altını çizen Esin Güral Argat sözlerine şu şekilde devam etti; “Türkiye’nin magnezyum ve toplam mineral değeri en yüksek, eşsiz su kaynaklarından elde edilen ürünlerimizle içecek kategorisinde de diğer sektörlerde olduğumuz gibi iddialı bir oyuncu olacağız. Ürün ve marka değerimizin global olduğuna inanıyoruz. 2025 yılında Avrupa’da belirlediğimiz İspanya ve İngiltere başta olmak üzere, öncelikli 5 ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi ve 5 yılda 40 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 7’lik bir pazar payı hedefliyoruz.”
Yüksek teknoloji bir üretim tesisi, Avrupa standartlarında bir Ar-Ge laboratuvarı
AVOYA’nın yüksek teknolojiye sahip bir üretim tesisi olduğunu vurgulayan Esin Güral Argat şöyle konuştu: “Burdur’daki 20.000 m2 lik üretim alanımızda, Avrupa’nın en yüksek standartlarına sahip Ar-Ge laboratuvarlarımızda ürünlerimizi titizlikle üretiyoruz. Mümkün olduğunca otomasyona yöneliyoruz. Dünyaya verdiğimiz önem çerçevesinde su tüketimimizi azaltacak çalışmalara ağırlık veriyoruz. Çoğunlukla tedariğimizi yerli üretimlerle karşılamaya çalışıyoruz.”
Türkiye’nin en yüksek meyve oranına sahip maden suyu
Türkiye’de bir ilk olarak, 2 kat daha fazla gerçek meyve suyu ile ülkenin en yüksek meyve oranına sahip maden suyunu tüketicileriyle buluşturan AVOYA; magnezyum ve toplam mineral değeri en yüksek, eşsiz su kaynaklarından elde edilen ürünleriyle içecek kategorisinde devrim yaratmaya aday.
**************
AVOYA ürünleri
AVOYA’nın 3 segmentte ürünü yer almakta... Türkiye’nin en yüksek magnezyum ve toplam mineral değerine sahip AVOYA Doğal maden suyu, yüzde 4 meyve oranı ve bitki özleri ile Türkiye’de bir ilk olan AVOYA Meyveli maden suyu ve Türkiye’nin en yüksek meyve oranına sahip meyve ve bitki özlü maden suyu AVOYA Blend serisi.
AVOYA meyveli maden sularında 3 çeşit bulunmakta: Çilek & Gül, Limon & Limon Çiçeği ve Elma & Adaçayı. Blend serisinde ise; yine 3 farklı gastronomik lezzet ‘Hibiscus, Greyfurt ve Vişne” yer almakta. Tüm meyveli maden suları ve Blend serisi tatlandırıcı, koruyucu ve renklendirici içermeden gerçek meyve suyu ile hazırlanmakta...
Ayrıca, üretim süreçlerinde su ve enerji tüketimini minimize etmeye yönelik adımlar atan şirket, geri dönüşüme uygun ambalajları ve doğa dostu malzemeleri ile atık yönetimini ve sürdürülebilir üretimi de ön planda tutuyor.