Burdur’da, 37. Ahilik Haftası kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Çelenk Sunma Töreni ile başladı. Saat 9.30'da başlayan törenle birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini simgeleyen Ahilik Haftası etkinliklerinin açılışı yapıldı.
Törenin ardından etkinlikler, Salı Pazarı Uzay Çatı altında devam etti.
Törene Yoğun Katılım
Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde Burdur Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, Esnaf Odası Başkanları ve birçok esnaf ve vatandaş bir araya geldi.
Başkan Sipahi’den Birlik Mesajı
Açılış konuşmasını yapan Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, Ahilik Haftası etkinliklerinin ülkeye ve tüm insanlığa birlik, beraberlik ve kardeşlik getirmesi temennisinde bulundu. Sipahi, Ahilik felsefesinin temel ilkelerini hatırlatarak şu sözlere vurgu yaptı:
"Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı ve dayanıklı ol. Yalan söyleme, büyüklerimizden önce söze başlama. Kimseyi kandırma, kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. Kuvvetli ve üstün durumda iken affet, hiddetli iken yumuşak davran. Kendin muhtaç iken bile başkalarına cömert ol."
Başkan Sipahi, Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi rahmetle anarken, esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftasını kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.
Ticaret İl Müdürü Aylin Sacide Cankar ise; “Ahilik, başlangıç itibarı ile yardımlaşma ve dayanışma unsurları taşıyan Anadolu birliğinin ve toplumsal düzeni kuran, yapısı ile de çok yönlü bir kurumdur. 13’üncü yüzyılda Türk-İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Evran Veli Tarafından temelleri atılan sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızda önemli bir yer tutan ahilik teşkilatı aynı zaman da Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Hiç şüphe yok ki Arapça kardeşlik anlamına gelen Ahil sözcüğünün adı olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. İşte daima iyiliği, doğruluğu ve güzeli benimsemiş olan ahiliğin bu yanlarını yeni nesillere aktararak öğretmek amacıyla her yıl törenlerle kutlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ercengiz’den Esnafa Destek Mesajı
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de etkinlikte bir konuşma yaptı. Başkan Ercengiz, Anadolu Kültürü’nün yaşatılmasında esnafın önemini vurgularken, esnaf ve zanaatkârın sorunlarına daha kalıcı çözümler bulunması gerektiğini belirtti:
"Yılda bir defa bir araya gelerek esnafın sorunlarını konuşmak yeterli değil. Esnafın sorunlarını çözmek ve zanaatkârlığı teşvik etmek için daha sürdürülebilir adımlar atmalıyız."
Başkan Ercengiz, gençlerin zanaatkârlığa yönlendirilmesi gerektiğini ve bunun için Meslek Liseleri ve Çıraklık Eğitim Merkezlerinin daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yılın Ahisi ve Diğer Ödüller
Programın devamında, Burdur’da Yılın Ahisi seçilen Saat Ustası Mehmet Örtel’e Ahilik Cübbesi giydirildi ve plaket takdim edildi. Bu yıl ayrıca, İlin Kalfası Busenur Kahraman, İlin Çırağı Ramazan Enes Atasoy seçildi.
Yılın Örnek Esnafları olarak Rahmi Akdemir ve Dursun Akın, Yılın Örnek Kalfaları olarak Arda Ali Çomak ve Onur Öksüz, Yılın Örnek Çırakları olarak Osman Öksüz, Efe Yıldırım ve Ramazan Taburoğlu ödüllendirildi.
Şed Kuşatma Töreni ve İkramlar
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan "Tüm kalfalarımızın adına ustalığa geçiş" temsili şed kuşatma töreni de programa damgasını vurdu.
Ahilik Haftası kutlamaları, vatandaşlara pilav, helva ve ayran ikramıyla sona erdi.