Burdur'un balık pazarında bu yıl sessiz bir sezon yaşandı. Balıkçılar, beklenen bereketi bulamadıklarını ve sezonun istedikleri gibi geçmediğini belirtti. Hakan Açar, bu durumu şu sözlerle açıkladı: "Hamsi istediğimiz gibi bol olmadı. Yağışların az olması ve yüksek masrafların yanı sıra avcıların denize açılamaması, balık arzını kısıtladı. Bunun sonucunda fiyatlar yükseldi ve balık karlılığı azaldı."

Vatandaşların balık tercihleri de ekonomik koşulların etkisi altında değiştiğini söyleyen Hakan Açar'a göre, genellikle küçük ve ucuz balıklar daha fazla ilgi gördü. Halkın balık yeme alışkanlığı, özellikle hamsi, sardalya ve istavrit gibi ekonomik balıklara yöneldi. Ancak diğer balık türlerinin fiyatlarındaki artış, vatandaşların alım gücünü olumsuz etkilediği için talep düşüş gösterdi.

Ekonomik zorluklar, vatandaşların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını da etkilediğini belirten Hakan Açar, haftada en az bir defa balık tüketmenin sağlık açısından önemini vurguladı ancak ekonomik sebeplerin bu alışkanlığı zorlaştırdığını ifade etti.

Açar, gelecek dönemlerde daha bereketli ve ekonomik açıdan daha uygun günlerin gelmesini umut etti.

Balıkçı Hakan Açar, Yeni Gün Medya’dan Muhammet Fatih Başcı’ya yaptığı açıklamalarda şunları söyledi;

“İyi bir sezon geçirmedik”

“Balık sezonu bu yıl çok iyi geçmedi. Hamsi istediğimiz gibi çok olmadı. Bunun en büyük sebebi yağışların çok olmaması. Bu sebeple çok balık olmadı. Bir de masrafların çok yüksek olması, avcıların avlanmaya çok gitmemesi de bunda etkili oldu. Çünkü akaryakıt fiyatları çok fazla bunun için avcılar çok fazla denize açılamadı. Bunun için de balık arzı çok az oldu. Bu sebeple de fiyatlar çok yüksekti, balık karlılığı az oldu. Bu sezon açıkçası bizim için çok iyi bir sezon olmadı.

“Vatandaş balık alamadı”

Halkımızın balık yeme alışkanlılığı daha çok genellikle hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balık üzerine. Bunlarda yıl içerisinde oldu ama istenilen fiyatta, düzeyde olmadığı için vatandaşın alımı da az oldu. Diğer üretim balıkları da yeme dayalı olduğu için, yem de dövize dayalı bir üretim modeli olduğu için döviz yükseldikçe onların fiyatları da paralel olarak yükseldi. Fiyatlar yüksek seyrettiği için de vatandaşlarımızın o balıklardan da alım gücü çok iyi olmadı. Kısacası vatandaş alamadı.

“Vatandaş ucuz balıkları tercih etti”

Genelde vatandaşımız lezzetine, mevsimine göre balık alımına bakıyordu ama son yıllarda tamamen ekonomiye dayalı balık alıyorlar. Ucuz balık en çok tercih ettikleri. Onun için hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklar daha yoğunlukla satıldı. Ekonomik, gelir seviyesi daha yüksek olanlar daha kaliteli balıklara yöneldi. Ama genelde küçük balıklar daha çok satıldı.

“Ekonomik sebepler vatandaşımızın ucuz hayvansal protein almasına engel teşkil ediyor”

Vatandaşımızın sağlık açısından haftada en az bir defa balık yemesi gerekir. Gelecek nesillerin sağlıklı nesillerin kesinlikle hayvansal proteinle beslenmesi çok önemli. Ama ne yazık ki ülkenin şartları, ekonomik sebepler vatandaşımızın ucuz hayvansal protein almasına engel teşkil ediyor. Onun için ucuz ve bereketli günler diliyorum. Vatandaşımızın bol bol tüketeceği günlerin yakın olmasını diliyorum.”

Kaynak: MUHAMMET FATİH BAŞCI-ÖZEL HABER