Burdur Belediyesi, Ali Orkun Ercengiz’in görevdeki 11. yılını geride bırakırken dikkat çeken bir basın toplantısına ev sahipliği yaptı. Şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan İstasyon Park’ta düzenlenen kahvaltılı toplantıda Başkan Ercengiz, hem görev süresince hayata geçirilen projeleri anlattı hem de yerel ve ulusal gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

279Bce0D D8A4 4E8F 998F 10B19Da94B20

Basınla birlikte yürümek zorundayız

Toplantının açılış konuşmasını Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel yaptı. Tuncel, böylesi toplantıların hem basının bir araya gelmesi hem de şehirle ilgili sağlıklı bilgi akışı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Ercengiz ise basınla zaman zaman fikir ayrılıkları yaşanabileceğini, ancak doğru bilgi ve iyi niyetli eleştirinin her zaman yol gösterici olduğunu ifade etti. “Basın mensuplarımızın icra ettiği mesleğin önemini biliyoruz. Zaman zaman haberlere itirazlarımız oluyor ama bu iş birliği, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için kıymetli.” dedi.

E9F53161 Bded 4200 9750 231484B443Fe

Tutuklu gazeteciler vicdan meselesidir

Ülke gündemine de değinen Ercengiz, tutuklu yargılanan genç gazetecilerle ilgili olarak “Bir vatandaş ve insan olarak bu durum beni derinden üzüyor.” ifadelerini kullandı. Düşünce özgürlüğünün, demokrasinin temel taşı olduğunu belirten Başkan, mesleğini yapmak isteyen gençlerin özgürlüklerinden mahrum bırakılmasının toplum vicdanında ciddi bir yara açtığını söyledi.

Ebee1Bd4 4D28 4186 95D5 41D8B30Ce227

Burdur’da siyasetin dili daha yapıcı olmalı

Siyasi kutuplaşmanın yerel kalkınmaya zarar verdiğine dikkat çeken Ercengiz, “Çekişmenin Burdur’a hiçbir katkısı yok. Herkesin Burdur için bir araya gelmesi gerekir.” diyerek çağrıda bulundu. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz’la yaşadığı diyalogu örnek göstererek, “Çekişmenin Burdur’a katkısı yok. Siyasi il başkanlarının ve bütün siyasilerin Burdur için paydaş olması gerekir. Maniler oluşturmak Burdur’a hiçbir şey kazandırmaz. Geçtiğimiz gün siyasete iyi bir dil kazandırmak için, Adem Bey’in de doğru olduğuna inandığım cevabı ve mesajını doğru buldum. Siyasetin dilini iyileştirmek zorundayız. Dil, bir toplumda kutuplaştıran ya da rahatlatan en önemli etkendir. Biz bunu geliştirmeye mecburuz, bunu bulmaya ve geliştirmeye çalışacağım.” dedi.

5Eec0717 Aed8 4752 A45E C51D3A228C9C

11 Yıllık Hizmet Tablosu

Toplantının en dikkat çekici bölümü, Ercengiz’in görev süresince hayata geçirdiği projelerin detaylandırılması oldu. Konuyla ilgili detay veren Başkan Ercengiz, “11 yılda ne yaptık? Şehrin kronik sorunlarında önemli işler yaptık. Biz göreve geldiğimizde bir görev devralmıştık: Katı Atık Bertaraf Tesisi. O yıllarda düzenli depolama alanı olarak yürütülen proje ile katı atık bertaraf başka projelerdi. Yap-işlet-devret modeliyle Türkiye’nin en karşı anlaşması ile bu projemizi 2016’da faaliyete geçirdik ve belediyeye kazanç sağladık. İçme suyu arıtma tesisi, ‘İyi ki yaptık’ dediğimiz bir proje oldu. Bizi daha ilk yılımızda bu konuda yarı maliyete indirdi.” dedi. Katı Atık Bertaraf Tesisi, İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İleri Biyolojik Arıtma Tesisi gibi çevresel yatırımların altını çizen Ercengiz, “İleri biyolojik arıtma tesisimiz, Türkiye’de kendi enerjisini üreten ilk beş tesis arasında yer alıyor. Bu bizim için gurur kaynağıdır.” dedi.

Aynı zamanda şehre kazandırılan spor salonları konusunda da açıklama yapan Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Ali Bey’in Değirmeni yıkık döküktü, burayı Burdur’a kazandırdık hem tarihi hem sosyal olarak. 800 konutla Bozkurt Mahallesi olarak bildiğimiz eski Depremevleri, yeni TOKİ bölgesinde 1500 kişiye hizmet edebilecek bir spor salonunu Burdur’a kazandırdık. Burada yıkılmayacak evler yapıldı, yaşam için bir rant yarattık orada.” ifadeleriyle yatırımları detaylandırdı.

Mine Hanım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden modern kreşlere, Cumhuriyet Meydanı’ndan Ali Bey’in Değirmeni gibi kültürel projelere kadar birçok alanda kalıcı eserler kazandırdıklarını ifade etti. “Burdur’un tarihini ve sosyal yaşamını yeniden canlandırmak için adımlar attık.” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte Ali Orkun Ercengiz, şehirdeki sokak hayvanları için yapılan yatırımları ve projeleri de es geçmedi. Sokak hayvanları ile ilgili düzenlenen yeni kanunun ardından yerel yönetimlere büyük bir iş düştüğünü belirten Başkan Ercengiz bu konuyla ilgili, “Sokak hayvanları geçici bakım evi. Sokak hayvanları yasası biliyorsunuz değişti ve yerel yönetimlere inanılmaz bir yük ve sorumluluk geldi. Sayın Valimiz ile birlikte sokak hayvanları birliği projesine imza atacağız. Bu hayvanların da bize yakışır haliyle yaşatılabilmesi için çalışacağız. 25+25 artı toplam 50 metrekare alanı rehabilitasyon merkezi haline getirerek sokak hayvanları ile önemli bir yatırım yapacağız.” sözlerini kullandı.

Burdur iktidarına Ali Orkun Ercengiz’in gelmesiyle birlikte şehre kazandırılan Sultandere Hizmet Kampüsü de yapılan yatırımlar kapsamında detaylandırıldı. Sultandere Kampüsü’nün hem üretim atölyeleri ile kendi kapalı duraklarını, hem deprem bölgesi olan Burdur’un depreme hazırlıklı olabilmesi için kendi deprem konteynerlerini, hem de kendi enerjisini üretmesi konusundaki yeterliliği ve kapasitesiyle uzun yıllar boyunca Burdur’a hizmet edecek bir merkez olması niteliğiyle vurgulandı.

E4700Cfb A8F7 4865 8A45 7C280E0D016D

Toplu taşımadan halk ekmeğe kadar gündelik çözümler

Toplu taşımada yaşanan sorunlara değinen Ercengiz, şehir büyüdükçe ulaşımın yeniden ele alınması gerektiğini ve üniversite ile hastane gibi merkezi hizmetlerin konumunun bu sorunları artırdığını söyledi. Bu konuda gelen şikayetlerin değerlendirildiği ve bu doğrultuda denetimlerin sıklaştırıldığı belirtildi.

Halk ekmek fabrikası kurulmamasına yönelik eleştirilere de açıklık getiren Başkan, “Burdur’da neden halk ekmek fabrikası yok? Bunun maliyeti oldukça yüksekti, burası da bir ilçe olmadığı için büfelere de ihtiyaç duyacaktık. Buranın çalışanları da hesap edildiğinde en az 25 çalışan istihdamı ve zorunlu giderleri hesap edildiğinde günde 33 bin ekmek üretmek gerekirdi. Burdur 80 bin ekmek yiyor. Eğer 33-35 bini belediyeden çıksa bu diğer fırın esnafını batırırdı. Biz çözümü, fırıncılarımızla anlaşarak bulduk.” dedi.

Yeni projeler yolda: AVM ve kent belleği yatırımları

Yakın dönemde hayata geçirilmesi planlanan projeler arasında Kent Belleği Evi envanterinin geliştirilmesi ve AVM yatırımı öne çıktı. Özellikle otogar çevresinde planlanan AVM projesi için çalışmaların sürdüğünü açıklayan Ercengiz, “Bu şehre yakışır bir alışveriş ve yaşam merkezi kazandırmak istiyoruz. Kurdelesini birlikte kesmeyi çok istiyorum.” ifadelerini kullandı.

89D4Cca3 4718 4645 A58B 72C53B24D692

“Borcumuz yok, sözümüz çok”

Belediyenin mali durumu hakkında da bilgi veren Ercengiz, “Şu anda borçsuz bir belediyeyiz. Elbette birtakım borçlar var ama bunlar çerez düzeyinde ve hepsi yatırıma dönüştü.” dedi. Araç filosuna kazandırılan 90 yeni araçtan, Sultandere Hizmet Kampüsü’ne, El Sanatları Merkezi’nden Cumhuriyet Yaşam Merkezi’ne kadar sayısız projenin altını çizdi.

"Burdur’da kazanan burada yaşasın, burada harcasın"

Konuşmasının sonunda şehirdeki ekonomik döngünün Burdur içinde kalması gerektiğini vurgulayan Ercengiz, “Burdur, çağdaş yaşam koşullarını karşılayan bir şehir. Kazanan da, yaşayan da, tüketen de burada olsun istiyoruz.” dedi.

Toplantı, basın mensuplarının sorularıyla devam ederken, Başkan Ercengiz her cevabında şeffaf ve samimi bir duruş sergiledi. 11 yılın değerlendirilmesinin ardından basın mensupları ile birlikte çekilen hatıra fotoğrafı ile toplantı sona erdi.

Kaynak: Hatice Kübra Atız