Burdur'da özellikle yonca ve hububat ekili alanları tarla fareleri bastı. Arpa, buğday, yulaf gibi bitkilerin toprağın altında köklerine, toprağın üstünde de yaprak ve gövdelerine zarar veren tarla farelerinin sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağından endişe ediliyor.
BURDUR'DA TARLA FARELERİ İÇİN AÇIKLAMA
Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel de tarla farelerinin tarım arazilerine verdiği zararın arttığına dikkat çekerek, çiftçilere mücadele yöntemleri konusunda uyarılarda bulundu.
Özel, yaptığı yazılı açıklamada, tarla farelerinin özellikle buğday, arpa, yulaf, yonca, sebze ve meyve gibi bitkilerde önemli kayıplara yol açtığını belirtti. Tarla faresinin bazı yıllarda ürünlerin neredeyse tamamını tahrip ettiğini ifade eden Özel, “Bu duruma müdahale edilmediği takdirde önemli ölçüde ürün kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin arazilerini fare zararına karşı kontrol etmeleri, mücadele için gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.” dedi.
TARLA FARELERİ İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?
Burdur'da tarla faresi ile mücadelede kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemlerin uygulanması gerektiği vurgulanıyor. Tarla, bağ, bahçe ve fidanlıklardaki fare delikleri toprakla kapatılmalı, 2/3 gün sonra yeniden açılmış olan deliklere 5-6 adet zehirli yem el değmeden konulmalıdır. Müteakip günlerde ise mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir. Aksi halde ölmüş olan fareleri yiyen evcil veya yabani hayvanlarda ölebilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır. Ayrıca derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği yapmak fare popülasyonunu azaltır. Tarla farelerinin doğal düşmanları olan kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar korunmalı ve desteklenmelidir.