Editör: TE Bilisim
Burdur'da kırtasiyeler el yakıyor! Listeyi alan koştu
Tüm Türkiye’de hafta başında yeni eğitim öğretim yılı için ziller çaldı. Milyonlarca öğrenci yeni yıl döneminde bir araya geldi. İlk kez okul hayatını tecrübe edecek minikler ve velilerin heyecanı okul bahçelerine yansıdı. Bununla birlikte öğrencilerini okula başlatan velilerin her geçen yıl artan kırtasiye masrafları ise birçok velinin aklında soru işareti.
Geçen hafta başlayan uyum süreci itibariyle okul alışverişini yapan veliler cep yakan fiyatlardan mustaripken alışverişi okulun ilk haftasına öğretmenlerin verecek olduğu okul ihtiyaç listesine bırakan veliler ise kara kara düşünüyor.
“RAFLAR ÜRÜNLERLE DOLU”
Burdur’da kırtasiyeler, spot alışveriş merkezleri ve marketler şu anda rafları okul malzemeleri ile doldurmuş durumda. Yapılan araştırmaya göre kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında gıda fiyatlarında ve genel enflasyonda görülen fiyatlardan daha makul bir artış söz konusu. Herhangi bir ürünün fiyatında önceki yıla göre 10 ile 15 TL arası bir artış gözlemlenirken kırtasiye ürünlerindeki artış daha makul düzeyde kalıyor.
Kırtasiyeciler mevcut enflasyon gereği kâğıt fiyatlarında kendini gösteren artışı kitap fiyatlarına da beklerken beklenen artışın çok daha altında bir fiyat uygulaması olduğunu belirtiyor.
Bu sektörde beklenilen kadar artış olmamasının sebebini kırtasiyeciler üretimin yerli üretime geçmesine bağlıyor. Daha önce %15 yerli üretimden faydalanabilirken %85 ithal ürün kullanmak durumunda kalan kırtasiyecinin de artışları dövize endeksli olabilirken; yerli üretimin artmasıyla ve devletin ithal mallara kota koymasıyla kırtasiyeciler toptan alışveriş için yurt dışını değil ülke sınırları içerisini tercih etmeye başladı. Sektörde faal olarak alım satım yapan kırtasiye işletmecileri, mal alımındaki bu gelişmenin mevcut ekonomik duruma rağmen ürünlerin satış fiyatına yansıyan artışı bir nebze dengelediğini düşünüyor.
“KIRTASİYE MAĞAZASINDAN ALIŞ-VERİŞ YAPMAK DAHA UYGUN”
Burdur’da zannedilenin aksine kırtasiye mağazalarından alış-veriş yapmak daha uyguna geliyor. Yenigün’e konuşan kırtasiye sahipleri, alternatif yerlerden veya marketlerden yapılan alış-verişi, ekonomik olarak kârlı görünmesine rağmen ürün kalitesindeki düşüklük sebebiyle ikinci bir alış-verişe zorladığı için velilere ve öğrencilere tavsiye etmiyor.
Okul haftasında bütün velilerin ev ekonomisi kaygısı genel alış-veriş durumlarına yansırken, kırtasiye işletmecileri, “Bize gelen veli de öğrenci de kendi bütçesine göre belirli kalitede ürünlerin sahibi olabilir. Çünkü bizler denetleniyoruz, belirli kalite altında satış yapmamız zaten mümkün değil. Veli alternatif yolları denediğinde, karşılaştığı uygun fiyatlara aldanıyor fakat ürün kalitesiz olabilir, hammaddesinden eksiltilmiş olabilir, sağlıksız ve dayanıksız olabilir. Bu da ikinci bir alış-verişi zorunlu kıldığı için ikinci kez bir masraf söz konusu olabiliyor.” ifadelerini kullanıyor.
HÜSEYİN ÇUBUK