Burdur merkeze bağlı Düğer köyünde 28 Mayıs tarihinde eşi İsmail Işık’ı av tüfeğiyle öldüren Ayşe Işık’ın eşine karşı kasten öldürme suçundan açılan davada karar duruşması görüldü. Sanık Ayşe Işık'ın cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya taraf avukatları katıldı.

İsmail Işık’ın ailesinin avukatı Özgür Ölmez: "Sanığın kocasına karşı uyurken gerçekleştirdiği eylemin sabit olduğu kabul edilerek, sanığın savunmalarında suçtan kurtulmaya yönelik beyanda bulunmuştur. Sanığın üst hadden cezalandırılmasını talep ederiz" dedi.

Ayşe Işık'ın avukatı Ahmet Onaran'da: "Müvekkilimin öncelikle beraatine, mahkeme heyeti aksi kanaatte ise meşru müdafaada sınırın heyecan, korku veya telaş sebebiyle aşılması sebebiyle ceza verilmesine yer olmadığına, mahkeme bu hususta da aksi kanaatte ise müvekkilim hakkında üst sınırdan haksız tahrik indirimleri uygulanmak suretiyle karar verilmesini talep ediyoruz. Mahkûmiyet kararı verilecek olsa dahi kanun yolu aşılmasında müvekkilimiz hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi ihtimaline karşı bu aşamada öncelikle bihakkın, mahkeme aksi kanaatte ise gerekli adli kontrol tedbirleri uygulanmak suretiyle tahliyesine karar verilmesini talep ederiz" diye konuştu.

“ADALETİNİZE SIĞINIYORUM”

Mahkemede son sözü sorulan sanık Ayşe Işık ise; "Benim 1 yaşında epilepsi hastası çocuğum var. Adaletinize sığınıyorum.” ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından Ayşe Işık'ı önce Eşe Karşı Kasten Öldürme suçundan Ağırlaştırılmış Ömür Boyu hapis cezasına çarptırdı. Haksız tahrik indirimini uygulayan mahkeme heyeti cezayı önce 19 yıla daha sonra da 15 yıl 10 aya indirerek tutukluluk halinin devamına karar verdi.

“10 YILDIR EZİYET GÖREN KADIN, 15 YIL HAPİS CEZASI ALDI”

Kararın açıklanmasından sonra Ayşe Işık'ın babası Süleyman Demir adliye koridorunda, “10 yıldır eziyet gören bir kadın bugün 15 yıl ceza almıştır. Burnu kırılmış, bacağı bıçaklanmış, zorla tecavüz edilmiştir. Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nde adaletin olmadığını bütün Türkiye görsün.” diyerek karara tepki gösterdi.

Adliye dışında gazetecilere açıklama yapan baba Demir: " Bu Adalet Sarayında adaletin olmadığını bugün hep beraber gördük. Böyle bir cezayı kabul etmiyoruz. Bu kadının epilepsi hastası çocuğu var. Akdeniz Üniversitesi’nden raporlu. Bu çocukları bırakıp da bu işi yapmıştır. Böyle bir cezayı kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

“BU KARARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Avukat Ahmet Onaran ise gazeteciler yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Bugün insan olarak, hukukçu olarak hepimizin içini yaralayan bir karara şahit olduk. Kısacası ve özeti fasit bir sürecin basit bir sonucudur bu karar. Evliliği şiddet ve tecavüzle başlayan sistematik şiddetin ortasında sürekli 10 yıl boyunca kendisine, en yakınlarına, geçenlerde 9 yaşındaki oğlu dinlendi testisi patlayıncaya kadar maktul tarafından şiddete uğramıştır. Bu kararı kabul etmek mümkün değildir. Savcılık ve yargılama makamı olan Burdur Ağır Ceza Mahkemesi maalesef sığ bir şekilde bu dosyaya yönelmiş. Bizim dinletilmesini istediğimiz birçok tanık dinletilmesi talebimiz reddedilmiş. Ayşe Işık hakkında alınmasını istediğimiz sağlık raporları alınmamış, Cezaevi psikoloğundan alınması gereken raporlara ilişkin beyanı olmasına rağmen, Savcılık aşamasında bizim de bunu talep etmemize rağmen kabul edilmemiştir. Üstünkörü bir soruşturma ve kovuşturma ile bu hak edilmeyen ceza verilmiştir. İstinaf, Yargıtay ve Ceza Genel Kurulunda halen bizim hukuka olan inancımızı yitirmeyeceğimiz kararlar mevcuttur. Bu hukuksuzluktan, içimizi yaralayan adaletsiz karardan istinafta, Yargıtay da veya Ceza Genel Kurulu kararı ile dönüleceğinden umut ediyoruz. Bu karara rağmen tahliye edilebilirdi. Mahkeme sığ bir şekilde düşündü. Bu kararla sadece Ayşe değil 3 çocuğu cezalandırılmıştır. Sürecin takipçisi olacağız, Ayşe’nin mücadelesinde yanında olacağız, yalnız bırakmayacağız."

Editör: Hatice Kübra Atız