YENİ GÜN BAŞYAZI - ANALİZ - Kürşat Tuncel
‘NORMALLEŞME’
Son zamanlarda en çok kullanılan, konuşulan kelimelerin başında geliyor.
Türkiye’deki ekonomik, sosyal, kültürel atmosfer, kutuplaşma iklimi, normalleşme sözcüğünü, bu kavramı cazip hale getiriyor.
O kadar zor bir süreçten geçiyoruzki, pek çok konuda, geniş yelpazede normalleşmeye, normale dönmeye ihtiyacımız var!..
Bundan 101 yıl önce bugüne göre çok daha zor şartlarda, olumsuz gelişmelere rağmen kurulan yeni Türk Devleti, Cumhuriyet’imiz birinci yüzyıllık süreçte, pek çok alanda somut gelişmeler kaydederken, ‘demokrasi kalitesi, birbirimizi anlama’ noktasında belki de iki asrı aşkın bir süredir halen derin sıkıntılar yaşamaya devam ediyoruz.
1800’lü yıllardan bu yana Osmanlı döneminden süregelen toplumsal ayrılık, toplumsal yarılmalar, kırılmalar, günümüzde en çok kendini siyaset alanında gösteriyor. ‘Siyaset dili, üslup, rekabet’ o kadar acımasız bir hale geldiki, maalesef politik ayrışmalar, toplumdaki gerilimi, fay hatlarını tetikliyor, kutuplaşma, kamplaşma ortamını körüklüyor!..
Halbuki, siyaset yarışını, rekabeti kutuplaşmadan ziyade, projeler, fikirler, görüşler düzleminde yürüttüğünüzde bu rekabet yarara dönüşüyor.
Maalesef; 2000’li yıllardan bu yana çeyrek asırdır giderek yoğunluk kazanan kutuplaşma ortamında, toplumun neredeyse her konuda iki kesime, karpuz gibi iki’ye bölündüğü bir ortamda, bu atmosferi yumuşatacak adımlar ‘normalleşme’ olarak kabul görüyor.
2024 Mart yerel seçimlerinden sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından sıkça dile getirilen ‘normalleşme’ kavramı, iktidar partisi AK Parti’ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gerçekleşen ziyaretler, temaslar, şu kutuplaşma ortamında büyük bir fırsat olarak görülmüştü...
İşte; geçtiğimiz günlerde ‘siyasetteki normalleşme beklentisinin’ huzur kenti Burdur’a yansımasına tanık olduk. AK Parti’nin sembol isimlerinden biri olan, devlet protokolünün iki numaralı ismi TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Burdur temaslarında, CHP’li Burdur Belediyesi’ni ziyaret etmesi, oluşan sıcak ortam Burdur’un farkını göstermesini bakımından da güzel bir örnek oldu.
Normalleşmeye bu kadar hasret olduğumuz ortamda bu tür güzel hareketlerin, jestlerin sürmesi gerek...
Evet; siyaset ciddi bir rekabet alanı, ama bir yere kadar... Ortak noktalarda, öncelikli meselelerde birleşebilmeliyiz. Parti aidiyetinden çıkıp, il, bölge ve ülke yararına dönük konularda, asgari müştereklerde buluşabilme kabiliyetimizi geliştirmeliyiz.
Burdur’da son dönemlerin en öne çıkan ülke çapındaki politikacılarından Numan Hoca’nın, ‘MAKÜ Akif ödülleri’ töreniyle geldiği Burdur’da, programında olmamasına rağmen, Burdur tarihinde bir ilk’i başararak üst üste üçüncü kez Burdur şehir merkezindeki yaşayan seçmenlerin oylarıyla seçilen Ali Orkun Ercengiz’in daveti üzerine Belediye’yi ziyareti, ‘normalleşme anlamında’ Burdur’dan verilen güzel, anlamlı bir mesaj, görüntü olmuştur. TBMM Başkanı Kurtulmuş’a, Burdur Belediye Başkanı Ercengiz’in gösterdiği saygı, nezaket, Kurtulmuş’un Burdur Belediyesi’ne gelerek, yerel yönetimlerde öne çıkan şehrin temel sorunlarını ‘birlikte çözme arayışı’, görmek istediğimiz gelişmeler... Bu adımlar somut bir karakter, devamlılık kazandığında Burdur’da bu temel üzerinden bir kültür inşa edilebilir.
Başkan Ercengiz’in çatışma üzerinden değil uzlaşma üzerinden politika yürütmesi, bir belediye başkanı olarak merkezi, pergeli genişletme çabalarının ne kadar anlamlı, değerli olduğu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un son Burdur temaslarında bir kez daha ortaya çıktı. Burdur’da öne çıkan temel sorunları, en başta içme suyu meselesi olmak üzere diğer sorunları aşma noktasında siyasi yarıştan ziyade, genel iktidar ile yerel yönetimlerin asgari müştereklerde birlikte hareket etmesine çok ihtiyacımız var. Elbette; siyasetin kendi dinamiği içinde eleştiriler, rekabet, görüş farklılıkları, olaylara, sorunlara bakış ve çözüm yolları üzerinde farklar olacak. Ama, bu rekabette; “ortak payda Burdur, Burdur’un gelişmesi, kalkınması” olmalı...
Burdur’da görev yapan, iz bırakan Valilerden biri olan rahmetli M. Rasih Özbek’in konuşmalarında, törenlerde kullandığı çok güzel, anlamlı bir söz vardı; “Burdur Partisi”
Bilge bir devlet adamı olan Rasih Bey, “Burdur Partisi” benzetmesini sıkça kullanarak, temel konularda birlikte olmak gerekliliği mesajını veriyor, bu söylemini kamuoyu ile paylaşıyordu.. İşte; bu benzetmenin günümüzün kutuplaşma ortamında, hele Burdur’da yerel konularda ne kadar değerli olduğunu şimdi daha iyi anlayabiliyoruz.
Normalleşmenin Burdur’daki görüntüleri, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un herkesi kucaklaması, iktidar partisi milletvekilleri Adem Korkmaz ile Mustafa Oğuz’un, yatırımlar, projeler noktasında Burdur’u önceleyen tavırlar sergilemeleri, Başkan Ercengiz’in siyasi kimliğinin ötesinde geniş kitlelere açılma girişimleri, Meclis Başkanını Belediye’de ağırlaması, Burdur’daki diğer CHP’li belediye başkanları ve yöneticilerin bu ziyarete eşlik etmesi, ‘normalleşme’ anlamında güzel görüntüler olarak kayda geçti.