Editör: TE Bilisim
BURDURLU EMEKLİ ÖĞRETMEN SU KABAĞINDAN BAĞLAMA YAPTI
Burdur’da yaklaşık 35 yıldır Kabak Kemane, Cura ve Bağlama imalatı yapan Tahsin Yarar (65) bu sefer de Su Kabağı gövdeli kısa sap bağlama yaptı.
Burdur merkez Bağlar Mahallesi Havaalanı Caddesi’ndeki evinin alt katında Kabak Kemane, 3 telli cura, 4 telli cura ve bağlama imalatları yapan Emekli Öğretmen Tahsin Yarar kendisine ait bahçede ürettiği su kabağından kısa sap bağlama yaptı. Yarar; “Yaklaşık 35 yıldır kabak kemane imalatı ve icrası yapıyorum. Kabakları kendim yetiştiriyorum. Dedim ki ‘bu kabak kemane oluyor da acaba bağlama olur mu?’ Bu büyüklükteki kabaktan ses alabiliriz diye düşündüm. Sapını ayarladım, göğsüne de ladin kapak taktım. Bittikten sonra çaldık, ses alabildik. Güzel bir bağlama oldu” dedi.
“AĞAÇ KATLİAMINA SON VEREBİLİRİZ”
‘Eskiden örme tekneler yapılıyormuş sonra yaprak tekne çıktı ağaç katliamından kurtulundu’ diyen Yarar; “Şimdi de kabak ekip yetiştirerek ağaç katliamına son verebiliriz belki de” diye konuştu.
‘Müzik aleti yapan insanların ömrü denemelerle geçiyor’ diyen Yarar şunları söyledi;
“Biz de deniyoruz. Bazılarından sonuç alıyor, bazılarından alamıyoruz. Ama bu su kabağından gayet güzel bir sonuç aldık. Ses olarak Fa Diyez. Saz imalatçısı arkadaşlara tavsiye ederim. Kabakla denesinler. Elimizde yeteri kadar kabak var. Arzu eden olursa, kısa sapta olabilir uzun sapta olabilir. Yapabiliriz. Daha küçük kabaklardan cura yaptık. İyi sonuçlar aldık. Ağaç katliamına son verilsin. Ağaçlara kıyılmasın. Kabaktan yapılan bağlamanın Dut ağacından, Ardıç ağacından yapılan sazlardan pek farkı yok. Güzel bir saz oldu.”
Yarar, su kabağından bağlamayı bir hafta içerisinde tamamladığını söyledi.
YENİ GÜN MEDYA