Burdur Valiliği'nin 2021 yılında yaptığı derlemelere göre, Burdur'un köylerinde uygulanan eski gelenekler dikkat çekiyor. Özellikle "yağmur yağdırma töreni" öne çıkan ritüeller arasında yer alıyor. Eskiden köylüler, yağmur duası öncesinde para toplayarak bir büyükbaş hayvan satın alır ve köy halkından yağ, bulgur gibi erzak toplardı. Yağmur duası genellikle bir yatır veya ziyaret yerinde gerçekleştirilirdi.
Yağmur duasının amacı, yağmurların gecikmesini önleyerek kıtlığı ve kuraklığı engellemektir. Genellikle nisan ve mayıs aylarında yapılırdı. Hocanın önderliğinde köy halkı yağmur duasına çıkar, kollarını uzatarak, avuçlarını yere doğru çevirir ve parmaklarını aşağıya doğru sallayarak yağmur yağışını taklit ederdi. Köy meydanında veya camide yapılan dua sonrasında, köy veya kasaba halkından toplanan erzaklarla "yağmurculu aşı" adı verilen yemek hazırlanırdı.
Bir başka gelenekte, sırığın ucuna bir başörtüsü takılarak çocuklar sokağa çıkar ve "yecüc-üc alayı" adı verilen topluluk oluşturulurdu. Ellerinde sırık ve heybelerle kapı kapı dolaşan çocuklar, ev sahiplerinden yağ, tuz, bulgur gibi erzak toplardı.
Burdur'un eski gelenekleri, köy hayatının ortaklaşa yardımlaşma ve doğaya olan bağına dair önemli ipuçları sunuyor. Bu ritüeller, topluluk bilincini pekiştirirken doğanın döngüsüne olan inancı da yansıtıyor.
ÖZEL HABER-Hatice Kübra SAVAŞ/İsmail ATIZ