Chicago'da 1892 yılında madalya ile ödüllendirilen bu geleneksel dokumalar, Burdur Belediyesi'nin destekleriyle günümüzde de usta eğitmenler tarafından öğretiliyor.
Burdur Alacası, Ziya Boyacıoğlu başkanlığında 1931'de Dokumacılar Cemiyeti, 1936'da Burdur Dokumacılar Yapış ve Satış Kooperatifi, ve 1953'te "Halıcılık" eklenerek "Burdur Dokumacılar ve Halıcılar Yapış ve Satış Kooperatifi"ne dönüştü. Unutulmaya yüz tutan Burdur alaca dokumalarını, 2000'li yılların başından itibaren Burdur Belediyesi'nin öncülüğünde yeniden canlandırma girişimleri hız kazandı. Belediye başkan yardımcısı Hasan Duygulu'nun çabalarıyla, A. Nejdet İlgün'ün belediye başkanlığı döneminde başlayan girişimler, daha sonraki başkan Sebahattin Akkaya döneminde hız kazandı, somut anlam kazandı.
Dönemin Valisi Can Direkçi'nin de yakın ilgisi ve takibiyle Burdur'da alaca dokumacılığı, alaca ķültürü Burdur Belediyesi öncülüğünde yeniden başladı. Bu çalışmalar Başkan Ali Orkun Ercengiz dönemlerinde de günümüze kadar sürdü. Şu anda Burdur Belediyesi atölyelerinde, usta eğitmenler rehberliğinde Alaca dokuması yaşatılıyor.
Ancak, İbecik dokumasını gerçekleştiren kadınların azalması, el emeğinin karşılanamaması ve destek eksikliği nedeniyle dokuma geleneğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Gölhisar İlçesi İbecik Muhtarı Halı Kuşkonmaz, konuyla ilgili yetkililere seslendi.
Bu bağlamda, Burdur Alaca dokuması Belediye'nin katkılarıyla sürdürülürken, İbecik dokumasının azalmasıyla ilgili endişelerin dile getirildiği ifade edildi. Muhtar Kuşkonmaz, dokumacılığın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.
Öte yandan, Burdurlu Ebru Sanatçısı Esengül Boyacıoğlu İnalpulat, Burdur Alaca dokumasıyla ilgili bir projeye katkıda bulundu. Anelsander Derneği öncülüğünde gerçekleşen 20. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali'ndeki Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı'na ebru sanatıyla katılan Inalpulat, Burdur Belediyesi Alaca-İbecik Dokuma Evi ustalarının ürettikleri dokumalarını ebru sanatıyla birleştirerek dikkat çekici bir çalışma ortaya koydu. Ayrıca, NTV'de yayınlanan 'Halkın Sanatı' programında Burdur'u ve Alaca dokumasını tanıtarak, dokumanın ivme kazanmasına katkı sağladı.
Ebru sanatçısı, projede emeği geçenlere teşekkür ederken, eserlerin Dilek Hanif tasarımıyla İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde sergileneceğini belirtti. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki ustaların emekleriyle oluşan sanat eserleri, Dilek Hanif'in tasarımlarıyla birleşerek farkındalık yaratıyor ve geleneksel el sanatlarının zenginliğini geleceğe taşıyor.
Görseller: Esengül Boyacıoğlu İnalpulat