Burdur'un en çok takip edilen sosyal medya sayfalarından biri olan "Burdur Tarihi ve Anılar", şehrin geçmişine, yaşam tarzlarına, modasına ve özellikle Burdurlu insanlara ışık tutan fotoğrafları takipçileriyle buluşturuyor. Bu sayfa, Burdur’un zengin tarihini ve kültürünü gözler önüne seren unutulmaz karelerle dolu. İşte o karelerden bazıları ve bu fotoğraflar üzerine düşünceler...

İlk fotoğraf 1985'li yıllara ait olduğu düşünülen bir toplu hatıra pozu olarak Burdur Ziraat Bankası çalışanlarına ait.

Burdur T.c.ziraat Bankası 1985 YıllarıRenkli olan bu fotoğrafa gelen yorumlardan Gündüz Yılmaz'a ait yorumda Burdur Ziraat Bankası’nın binasının yapım süreci ile ilgili olarak,

“Bu binayı ZB müdürü olan rahmetli babam Halil İbrahim Yılmaz yerini önce banka adına satın alıp daha sonra inşaatını da tamamlamış 1977 kadar bizde orada oturmuştuk. Bana da inşaatın temeline harç attırmışlardı. Yaşayanlara uzun ömürler diliyor ve selam gönderiyorum. Kaybettiklerimizi de rahmetle anıyorum.”

ifadeleri yer alıyor. 

Fotoğrafta yer alan kişilerinin birçoğunun ismi belirlenememekle birlikte gelen yorumların ışığında, fotoğrafta; Dönemin Banka Müdürü Abdüllatif Anlak’ın, Müdür Yardımcısı Şener Çağlar’ın, çalışanlardan ise Kemal Yılmaz’ın, Kadriye Güler Ermergen’in,  Serpil Küpesiz Taylan’ın, Kemal Palaz’ın yer aldığı biliniyor.

BURDUR'DA BANKACI KADINLAR NEDEN TEK TİP GİYİNİYORDU?

Ayrıca fotoğrafla ilgili olarak en çok merak edilenler kadınların neden tek tip giyindiği ile ilgili sorular olarak yer alıyor. Buna cevap olarak olarak sayfanın takipçilerinden Mehmet Bülent Eraltan’ın,

“Bilgisayar henüz yok. Daktilolar takır takır işliyor. Daktilo mürekkebi , kalem mürekkebi başa bela. Kadınlar o yüzden kıyafetlerini korumak için önlük giyiyorlar. Hatta erkekler de beyaz gömleklerinin kollarını korumak için dirseğe kadar dikilmiş kolluklar kullanıyorlar.”

yorumu oluyor.

Burdur Ziraat Bank Daha EskiBu fotoğraf sonrasında dikkat çeken bir diğer fotoğraf yine Ziraat Bankası çalışanlarının hatırası oluyor. Kaç yıllarında çekildiği belirlenemeyen siyah beyaz fotoğraftaki isimlerin çoğu yine gelen yorumlarla belirleniyor. Yorumlara göre, birçoğunun soyismi belirlenmeksizin; “Ünal Kabak, Ahmet Eraltan, Hasip Bey, Mustafa Camgöz, İbrahim Sunar ,Kadir Zengin, Kemal Yılmaz, Süleyman Çekirge, Ahmet Arık, Şoför Cenani, Hatice Hanım, Hülya Hanım, Şefika Hanım, İkramiye Çıkan, Müzeyyen Hanım, Fatma Camgöz, Gülüşan Hanım, Cavit Bey, Kemal Yücel, Halil İbrahim Yılmaz, Yakup Kemal Yücel, Hüseyin Gökberber.”olarak bildiriliyor. Bu kareler, izleyenlere sadece bir anı değil, aynı zamanda bir dönemin ruhunu da aktarıyor.

Ramazan Ekin Arşivinden Şadiye Suna Çoktaşar Fetiye Çoktaşar AnnesiBir sonraki fotoğraf, giyimi kuşamı, güzelliği, tarzı ve edasıyla dikkat çeken genç bir hanımefendiye ait. Fotoğraf Burdur Tarihi ve Anılar sayfasında Ramazan Ekin adlı kullanıcının arşivinden bize kadar ulaşıyor. Ekin, bu fotoğrafı “Burdur'un güzel insanları ile ilgili çok güzel ve orijinal bir fotoğraf” diye tanımlıyor. Fotoğrafın arkasında “Ş.Suna” notu yer alıyor ve 1940 yılına ait olduğu tespit edilen bu karede, Şadiye Çoktaşar’ın zarif duruşu dikkat çekiyor. Bu tür fotoğraflar, o dönemin estetik anlayışını ve insanların yaşam tarzlarını yansıtıyor.

"ÇOK ŞIK, ÇOK GÜZEL: BURDUR'UN CUMHURİYET KIZI"

1 Mart 1940 yılına ait olduğu bilinen fotoğraftaki genç kadının Fetiye Çoktaşar ve Ferhan Yeşil’in anneleri Şadiye Çoktaşar olduğu tespit edilirken fotoğrafa gelen

“Yıl 1940, yer Burdur. Medeni bir Cumhuriyet kızı. Ne kadar genç, şık ve güzel!”

yorumu beğeni topluyor.

Fahri Adil Şentürk Sıdıka Öcal Güzay Özal'ın Annesi 1943 44Dördüncü fotoğraf olarak dikkat çeken siyah beyaz kadrajdaki kardeşler hem giyimlerindeki özen hem de verdikleri pozdaki vakarlıkları ile ilgi çekiyor. Fotoğrafta bulunan kardeşler ise neredeyse tüm Burdur’un bildiği isimler.

BURDUR'A YEŞİL MİRASI BIRAKAN FAHRİ ŞENTÜRK

1944 yılına ait olan fotoğrafta o yılların başarılı Orman Mühendisi olarak Orman Genel Müdürü olarak çalışmalarda bulunan ismi Fahri Şentürk, erkek kardeşi Adil Şentürk ve kız kardeşi Sıdıka Öcal. Yüzlerce yorum olan fotoğrafta Fahri Şentürk Burdur için yaptığı başarılı çalışmaları ve Burdur’un kıraç topraklarını ağaçlandırarak bugüne dek bıraktığı yeşil miras ile yad ediliyor.

Ayten Nazmi Balkır Ülkü Balkır ErbilSonraki fotoğrafta çiçeği burnunda bir çiftle karşılaşıyoruz. Günümüzdeki çift fotoğraflarına taş çıkaran pozları ile hayran bırakan çift ise yine birçok Burdurlu tarafından tanınıyor.

DERİN HİSLER BU FOTOĞRAFTA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

1953 yılına ait fotoğraftaki genç çiftin Ülkü Balkır Erbil’in anne ve babası Ayten-Nazmi Balkır olduğu belirtiliyor. Fotoğrafa gelen yorumlarda genç çiftin emeklerinin birçok kişide iz bıraktığı hissediliyor. Kullanıcılardan Ali Serdar da bu durumu

“Işıklar içinde uyusunlar. Balkırların bende izleri var. Ortaokul şapkamı ısmarlama dikmişlerdi.”

İfadeleriyle dile getirmesi bu izlerin derinliğini ifade ediyor. Bu tür anılar, sadece bireysel değil, toplumsal hafızamızın da bir parçası olarak dikkat çekiyor. Bir başka kullanıcı Uğur Balkır ise,

“Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun inşallah, Nazmi ağabeyimle Yukarı Pazar’da Uzun Çarşı’da 18 yıl beraber kumaş, halı, kilim, battaniye ticareti yaptık. Çok güzel günlerimiz oldu.”

orumuyla genç çifti yad etti.

DÖNEMİN ŞEHİR KULÜBÜ'NÜN GENÇ ADAMLARI

Bu derlememizde son olarak Burdur’un gençlerine ışık tutan bu fotoğraf oldukça ilgi görüyor:

Firik Osman Durmazer Şehir Kulübü Müdavimi Blardo Sol ArkaSayfanın yöneticisi Kazım Bekdeşer tarafından “Fotoğraf, Halil Coşkun Sirkeci’den alınmıştır.” notuyla paylaşılan ve tarihinin yine 1953 olduğu tahmin edilen fotoğraftaki gençlerden birinin dönemin Şehir Kulübü’nün aranan ismi ve çok iyi bilardo oynaması ile konuşulan Osman Durmazer olduğu bildiriliyor. Osman Durmazer aynı zamanda Yukarı Pazar’da tuzculuk yapması ve ‘Firik Osman’ lakabıyla da tanınıyor. Osman Durmazer ile birlikte fotoğrafta yer alan diğer 5 delikanlının birinin kim olduğu tespit edilemezken diğer dördünün Kuyumcu Hikmet Bulgur, Ali İhsan Zeytuni, Ahmet Sirkeci, İsmail Doğanay olduğu söyleniyor.

Bu fotoğraflar, Burdur’un tarihine ışık tutarak şehrin geçmişini ve insanlarını bugüne taşıyor. "Burdur Tarihi ve Anılar" sayfası, bu değerli hatıraları paylaşarak geçmişi yaşatmaya devam ediyor. Her bir kare, Burdurlular için nostaljik bir yolculuk sunuyor.

(Derleme: Burdur Tarihi ve Anılar)

ÖZEL HABER

Kaynak: BURDUR YENİ GÜN MEDYA