Burdur'un sıklıkla takip edilen anı ve tarihi bilgilerini paylaşan sosyal medya grubu olan Burdur Tarihi ve Anılar sayfasında Ulu Camii ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Burdur'un eski belediye başkanı Sebahattin Akkaya'nın derlediği ve grupta Kazım Bekdeşer isimli kullanıcının paylaştığı bilgilere göre Ulu Camii'nin günümüze geliş süreci aşağıdaki gibi aktarıldı:

Burdur Ulu Camii, şehrin önemli tarihi yapılarından biri olarak dikkat çekiyot. İlk olarak Hamidoğlu Dündar Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii, 1914 yılında meydana gelen büyük depremde tamamen yıkıldı. Ancak, Birinci Dünya Savaşı ve çarşı yangını gibi zorlu süreçlere rağmen, devletin ve halkın desteğiyle yeniden inşa edildi. Caminin yeniden açılışı 1919 yılının Ağustos ayında yapıldı ve bu önemli güne dair Konya Valiliği’nin Dahiliye Nezareti'ne yazılı bir belge ile bildirimde bulunuldu.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 11.57.02 (1)

Caminin minarelerinin tamamlanması çeşitli zorluklarla karşılaşıldı. Özellikle ekonomik şartlar nedeniyle bazı kısımlar uzun süre tamamlanamadı, ancak yıllar içinde bu eksiklikler giderildi. Sol taraftaki minare, 1928 yılında hayırsever vatandaşlar Şükrü ve Hüsnü Bayar kardeşler tarafından yapıldı, sağ taraftaki minare ise Hacı Hasan Özsarı tarafından inşa edildi. Caminin eski kapılarında yer alan ahşap kabartmaların, tarihi dokuyu korumak amacıyla hala kullanıldığı biliniyordu.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 11.57.01 (3)

Burdur Ulu Camii’nde yer alan müezzin mahfeli, 1963 yılında merhum Camcı Ali Erhan tarafından yapıldı. Caminin restorasyon çalışmaları ise, yıllar sonra merhum Dr. Nevzat Mesut Er’in öncülüğünde gerçekleştirildi ve caminin tarihi yapısına sadık kalınarak yeni düzenlemeler yapıldı. Özellikle pencere çerçevelerinin yenilenmesi ve yıkılan eski camiden alınan minberin bugünkü camiye eklenmesi bu çalışmalardan bazıları...

Whatsapp Image 2024 10 24 At 11.57.02

1971 yılında camide yapılan köşe kaplamaları ise yıllar içerisinde bazı çatlaklar verdi. Bunun dışında, minarelerin şerefesine eklenen yeşil boyanın, zannedildiği gibi sonradan eklenmediği, caminin orijinal yapısına uygun olarak yapıldığı belirtiliyor. Ulu Camii, tüm bu çalışmalarla Burdur’un kültürel ve dini hayatındaki önemli yerini koruyor ve restorasyon çalışmalarıyla tarihi dokusunu geleceğe taşımaya devam ediyor.

Derleme Haber

Kaynak: Hatice Kübra Atız - İsmail ATIZ