Derik ilçesinde üretimi bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen zeytinin üretim alanı ve rekoltesi, devlet desteğiyle her geçen yıl artıyor. İlçede 500 bine yakın zeytin ağacından başta halhalı olmak üzere zonciki, güleki, belloti ve melkabaz gibi 10'u aşkın çeşitte üretilen zeytinde, geçen yıl "Tabiat Parkı" ilan edilen GAP Vadisi'nin de bulunduğu yaklaşık 12 bin dekar alanda yapılan üretim bu yıl 15 bin dekara yükseldi.
Derik zeytininin halhalı çeşidi, diğer zeytinlere oranla daha küçük ve asit oranı düşük. Asırlık ağaçlarda yetişen halhalı zeytininden yapılan zeytinyağı da geçen yıl tescillendi.
Sultan Kösen, Derik zeytinine dikkat çekmek amacıyla hasada katıldı. Kösen, Derik zeytininin lezzetini ve sağlıklı olduğunu vurgulayarak, herkesi bu eşsiz ürünü denemeye davet etti.
Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Evren Çakır, zeytin üretiminin önemini vurgulayarak hedeflerinin 1 milyon ağaçla üretim kapasitesini artırmak olduğunu belirtti. Geçen yıl yaklaşık 3 bin ton zeytin rekoltesi alındığını, bu yıl da verimin iyi olduğunu ifade etti.
Derik zeytinin Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini söyleyen Çakır, bu ürüne yoğun ilgi olduğunu ve yerel halkın geleneksel üretim yöntemleriyle ürettikleri zeytini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Zeytin üreticileri de bu yıl hasadın güzel geçtiğini ve verimden memnun olduklarını ifade ettiler. Zeytinin sağlık için faydalı olduğunu ve tadının harika olduğunu söylediler. Hasat sırasında bazen zeytinlerin dalından satın alındığını ve siparişleri yetiştiremeyebildiklerini dile getirdiler.