Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede uygulanan programın sonuç verdiğini belirterek, "2026’nın sonunda enflasyonun tek haneye düşmesini öngörüyoruz" dedi. Şimşek, ABD'deki Brookings Enstitüsü'nde Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme potansiyelini ve yapılan reformları anlattı.

Etkinlikte Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin detayları paylaşan Şimşek, 2026 sonu itibarıyla enflasyonun tek hanelere inmesini hedeflediklerini vurguladı. Şimşek, "Enflasyon, uyguladığımız programa olumlu yanıt veriyor; para politikasının gecikmeli etkileri devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelir politikaları dezenflasyon sürecini hızlandıracak" açıklamasında bulundu. Ayrıca, firmaların fiyatlama davranışlarının iyileştiğine dikkat çeken Şimşek, fiyat istikrarının Türkiye’nin güçlü büyümesi için vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME VE REZERV BİRİKİMİ

Cari açık konusuna da değinen Şimşek, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz üretimindeki artışlarla cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Rezerv artışının dolarizasyonun azalmasından kaynaklandığını aktaran Şimşek, “Kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar doların üzerinde azalma yaşandı” dedi.

2026 sonu enfasyon tek haneye düşürme hedefi

TİCARET VE YATIRIM AVANTAJLARI

Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmalarıyla ticaretteki parçalanmalara karşı dayanıklılığını artırdığını belirten Şimşek, toplam ihracatın %60'ının serbest ticaret anlaşmalarıyla sağlandığını ifade etti. Türkiye'nin ticaret avantajlarına değinen Şimşek, "90 milyona yaklaşan nüfus ve 15 bin dolarlık kişi başına gelirle Türkiye büyük bir ekonomi" diye konuştu.

“YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE YÖNELİK REFORMLAR HIZLANACAK”

Şimşek, Türkiye’nin üretim kültürünün güçlü olduğunu ancak katma değer zincirinde yukarı çıkılması gerektiğini belirtti. "Orta ve yüksek katma değerli ürünlere yönelik reformları hızlandıracağız," diyen Şimşek, bu adımların Türkiye’yi daha yüksek gelir seviyelerine taşıyacağını dile getirdi.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİNE VURGU

Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle ilgili sorulara yanıt veren Şimşek, "Gümrük Birliği'ni kamu alımları, hizmetler ve tarım dahil edecek şekilde güncellersek ticaret hacmi uzun vadede iki katına çıkabilir," dedi. ABD'nin planladığı tarifelerin olası etkilerine de değinen Şimşek, gelişmekte olan piyasalarda yüksek faiz oranlarının negatif etki yaratabileceğine işaret etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ