Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı için güncellenen Diri Fay Haritası, 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretme potansiyeline sahip 485 fay hattını tespit etti. Bu harita, Türkiye’nin deprem riski en yüksek bölgelerini detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Türkiye’de Birinci Derece Deprem Riski Taşıyan Bölgeler
MTA’nın yenilediği haritaya göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli gibi şehirler birinci derecede deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. Bu iller, geçmişte yaşadıkları büyük depremler ve aktif fay hatlarının yoğunluğu nedeniyle sürekli tetikte kalmaları gereken yerler arasında.
İkinci Derece Deprem Riski Taşıyan Bölgeler
İkinci derecede deprem riski taşıyan şehirler arasında ise İstanbul, Tekirdağ, Bitlis, Van, Adıyaman, Erzurum, Elazığ ve Diyarbakır gibi önemli şehirler yer alıyor. Bu bölgelerde yaşayanların, depreme karşı hazırlıklı olması ve yapılacak yapısal düzenlemelerle risklerin en aza indirgenmesi gerekiyor.
Üçüncü Derece Deprem Riski Taşıyan Bölgeler
MTA’nın haritasında üçüncü derecede deprem riski taşıyan şehirler arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Samsun ve Artvin gibi iller yer alıyor. Bu illerde büyük deprem riskleri düşük olsa da, yine de meydana gelebilecek olası depremler için hazırlık yapılması öneriliyor.
Deprem Riskine Karşı Alınması Gereken Önlemler
Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları ile çevrili olduğundan, ülke genelinde depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi ve afet bilincinin artırılması büyük önem taşıyor. MTA’nın hazırladığı bu harita, vatandaşların yaşadıkları bölgelerin deprem riskini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor.