Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Genç, Burdur Gölü konusunda sorumluların elini taşın altına koyması gerektiğini ancak şu ana kadar sadece konuşulduğunu söyledi. Hasan Genç; “Yaklaşık 30 yıldır Burdur’dayım. Hep yapılacak, yapılacak. Ama her şey havada kalıyor. Burdur Gölü’nün çevresinde bir yeşil kuşak oluşturulsa Burdur Gölü’nün suyunun buharlaşmasına engel olacaktır. Aynı zamanda çekilen alanlardan toz kalkmasını engelliyecektir. Yapılan araştırmalar 1 m3 orman toprağının 200 litre suyu tutabilme kapasitesinin olduğunu gösteriyor. Belki de bu kadar hızlı daralmayı da önleyecektir” dedi.

30 yıldır Burdur’da yaşadığını ve göl etrafındaki bitkilerle ilgili çalışmalar yaptığını anlatan Genç; “Burdur’da görünen şu. Herkes bir şey söylüyor ama bir şey yapılmıyor, dikkate alınmıyor. Ben Hasan Genç olarak şunu söylüyorum. Burdur’da bir Vali Yardımcısı başkanlığında Çevre Koordinasyon Kurulu oluşturulmalı. Buraya çevreyle ilgili bütün kuruluşların temsilcileri atanmalı. Onların kararıyla bir takım faaliyetler gerçekleştirilmelidir. Mesela birisi kalkıyor, kimseye sormadan ağaç dikiyor kontrolsüz bir şekilde. Burdur Gölü Ramsar sözleşmesi ile koruma altındadır. Böyle bir yere girmek yasak ama herkes gelip belki ağacın dalını kesebiliyor. Biz korumayı bilmiyoruz. Burdur Gölü bizim gözbebeğimiz. Korumak için bir takım faaliyetlerde bulunulması ama bunları da koordine edecek bir Koordinasyon Kurulu olmalı diye düşünüyorum” diye konuştu.

Göl6

Genç şunları söyledi; “Şöyle düşünün Milli Emlak dahil, kamuya ait bir sürü alan var. Oralar tespit edilip mesela 11 Kasım ağaçlandırma gününde bir kısım ağaçlandırma bu çekilen alanlarda yapılabilir. Bir yere 300-500 ağaç dikildiğini varsayın. Her sene artacaktır. Bu şekilde Burdur Gölü’nün çevresinin ağaçlandırılması yapılmalı, yapmak zorundayız. Ormanlar yağışın çekici alanları. Ağaçlandırdığımız zaman iklimde de yumuşamalar olacaktır. Bunu böyle düşünmek lazım. Bu alanda sorumlular elini taşın altına sokarsa biz bu işten kurtarırız.

“Gölün etrafında bir sürü gölet yapmışız”

Burdur Gölü etrafında bir sürü gölet yapıldığına dikkat çeken Genç; “Habire göl daralıyor ama bir sürü gölet yapmışız gölün etrafında. Bu göletler Burdur Gölü’nün suyunu tutuyor. Karaçal Barajı, Karamanlı’da var baraj. Elmacık Göleti. Öğrenmenin yaşı yoktur. Ben Karataş Gölü’nü bu senye kadar doğal göl zannediyordum meğer yapay gölmüş, Burdur Gölü’nün suyu. Bu yüzden ah, vah hayır etmez bu durumda. Bunları daha önceden düşünüp tedbir amaçlı bir takım çalışmalar yapmalıydık ama maalesef çok geç kaldık bu konuda. Göü kurtarmakta geç kaldık. 30 yıl önce Havaalanının olduğu bölgeye su ulaşıyordu. Şimdi çekildi ve karşıdaki Isparta’nın Köyü’ne arabayla geçebiliyorsunuz. Gölün kaçınılmaz sonu diye bir şey yok. Söylediklerim uygulanırsa Göl belki de tekrar canlanma pozisyonuna çıkacaktır.”

Göl 2Göl 1

Kaynak: MUHAMMET FATİH BAŞCI