İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, İstanbul'un en riskli ve en güvenli ilçelerini açıkladı. Yün, İstanbul'un yapı stoğunun büyük oranda eski olduğunu belirterek, "İstanbul depreme hazır diyemiyoruz" ifadelerini kullandı.
İstanbul’un Deprem Riski ve Bina Yapısı
Murat Yün, Ekol TV'de yaptığı açıklamada, beklenen büyük Marmara Depremi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yün, İstanbul genelindeki 1 milyon 200 bin konutun 850 bininin 2000 yılı öncesinde yapıldığını ve şehrin yapı stoğunun çok eski olduğunu vurguladı.
Kentsel Dönüşüm ve Yenilenen Bina Sayısı
Kentsel dönüşüm yasası kapsamında son 12 yılda 92 bin binanın yenilendiğini belirten Yün, "850 bin ile 92 bini yan yana koyduğumuzda, bu sadece %12-13’lük bir yenilenme oranına tekabül ediyor. Bu sayılarla İstanbul’un depreme hazır olduğunu söyleyemeyiz" dedi.
Depremde Yıkılabilecek Bina Sayısı
Yün, hem zemin hem de yapı stoğunu değerlendirdiklerini ve matematiksel yazılımlar kullanarak deprem hasar tahminleri yaptıklarını söyledi. "7.5 ve üzeri bir depremde, yaklaşık 200 bin binanın ağır hasar alacağını ya da yıkılacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
Barınma Sorunu Yaşayacak Kişi Sayısı
Yün, 200 bin binanın zarar görmesi halinde yaklaşık 3 milyon kişinin barınma sorunu yaşayabileceğini belirtti.
İstanbul’un En Riskli ve En Güvenli İlçeleri
Yün, İstanbul'daki en riskli ilçelerin Marmara Denizi'ne yakın ve şehrin güneyindeki ilçeler olduğunu ifade etti. "Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri… Aslında Fatih’ten Silivri’ye kadar olan hattı riskli olarak değerlendirebiliriz" dedi.
Zemin açısından İstanbul’un kuzeyinin daha sağlam olduğunu vurgulayan Yün, "Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam" ifadelerini kullandı.