- Kaza sonucu yaralanma ya da ölümün olması
- Kazaya karışan sürücülerinden az birinin 18 yaşını doldurmamış olması
- Karşı tarafın alkol ve benzeri bir maddenin etkisi altında olması
- Karşı tarafın ehliyetinin olmaması
- Kaza sonrası sürücülerden birinin akıl sağlığının yerinde olmaması
- Kazaya karışan araçlardan en az birinin zorunlu trafik sigortasının olmaması
- Kazaya karışan araçlardan en az birinin kamuya ait olması
KAZA SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Kaza sonrası yapılması gerekenleri iki farklı şekilde ele almak daha doğru olacaktır; zira maddi hasarlı kazalar sonrası yapılması gerekenler ile fiziksel hasarlı, yani yaralanmalı ya da vefatlı kazalar sonrası yapılması gerekenler farklılık gösterebilir.
Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler
Metropollerde ve büyük şehirlerde artan trafik yoğunluğu, sürekli olarak artış gösteren araç sayısı ve sürücülerle yayaların dikkatsizliği bir araya geldiğinde trafik kazalarının oluşması maalesef kaçınılmaz hale gelmiştir. İstenmeyen trafik kazaları sonrası trafik sigortası nasıl devreye girer ve sürecin hem psikolojik hem de fiziksel olarak en az hasarla atlatılması için nelerin yapılması gerekir, bilmek çok önemlidir. Eğer siz de olası bir trafik kazasına karışırsanız, herkesin iyiliği ve güvenliği için kaza sonrası yapılması gerekenler nelerdir, bilmeniz gerekmektedir. Eğer bir kazada herhangi bir yaralanma ya da ölüm söz konusu değilse, hem trafiğin akışını bir an önce eski haline döndürmek hem de kaza akabinde meydana gelen hasarı resmiyete uygun bir biçimde gidermek için kaza sonrası uygulanması gereken belli başlı prosedürler vardır. Söz konusu yaralanmalı ya da ölümlü bir kaza ise de benzer şekilde uygulamaya koyulması gereken işlemler ve atılması gereken adımlar vardır. Şimdi gelin, kaza sonrası ne yapılır, birlikte öğrenelim.
Maddi Hasarlı Kaza Sonrası Ne Yapılır?
Kaza sonrası yapılması gerekenleri iki farklı şekilde ele almak daha doğru olacaktır; zira maddi hasarlı kazalar sonrası yapılması gerekenler ile fiziksel hasarlı, yani yaralanmalı ya da vefatlı kazalar sonrası yapılması gerekenler farklılık gösterebilir. Yaşadığınız olası bir trafik kazası sonrası yapmanız gereken ilk şey, kazaya karışanların ve elbette kendinizin vücudunda herhangi bir fiziksel zarar olup olmadığını tespit etmektir. Eğer söz konusu kazada herhangi bir fiziksel hasar yoksa, yapmanız gereken ikinci şey dörtlülerinizi yakmak ve kaza anının fotoğraflarını çekmektir. Bu fotoğrafların kaza anından olması ve araçlar henüz yer değiştirmeden çekilmiş olması oldukça önemlidir, zira kaza sonrası kasko işlemleri ve kaza sonrası sigorta işlemleri yapılırken bu fotoğraflar kazaya dair kanıt niteliği taşıyacaktır. Bu fotoğraflar kaza sonra tutulacak olan tutanağa işlenecek ve olası maddi hasarın giderilmesine yardımcı olacaktır. Maddi hasarlı trafik kazası sonrası fiziksel yaralanmalar için kendinizi ve diğerlerini kontrol ettikten, gerekli müdahaleleri yaptıktan ve fotoğraf çekimini tamamladıktan sonra trafik akışının aksamasını önlemek için mümkünse araçları emniyet şeridine ya da trafiği engellemeyecek başka bir yere çekmeniz gerekmektedir. Bunu yapmamanız durumunda unutmayın ki aynı zamanda istenmeyen zincirleme kazaların da meydana gelmesine sebebiyet verebilirsiniz. Tüm bunlar yapıldıktan ve kazaya karışan sürücüler ve yolcular da dahil olmak üzere herkes sakinleştikten sonra usulüne uygun bir biçimde kaza tespit tutanağı tutmak gerekmektedir. Kaza sonrası tutanak tutulmazsa kazaya dair hiçbir kanıtınız olmaz ve kaza sonrası sigorta ödemesi alamazsınız. Yeni yasaya göre her trafik kazasında polisin çağırılması artık zorunlu değildir, ancak sürücülerin tutanak başta olmak üzere kendi içlerinde belli başlı konularda anlaşamaması durumunda trafik polisi çağırmak gerekebilir. Trafik kazası sonrası hangi durumlarda polis çağırmak gerektiğini şu şekilde özetlemek mümkündür:
Bunlar da ilginizi çekebilir