Sonbaharın başlamasıyla birlikte Türkiye'de saatlerin geri alınması ve kış saati uygulamasının yeniden başlayıp başlamayacağı merak konusu oldu. Ancak, Türkiye'de 2016 yılında alınan karar doğrultusunda yaz ve kış saati uygulamasına son verildi ve tüm yıl boyunca GMT+3 zaman dilimi kullanılıyor. Bu kararın ana amacı, enerji tasarrufu sağlamak ve gün ışığından daha fazla yararlanmak olarak belirtilmişti. O tarihten itibaren, Türkiye saatleri ileri veya geri almıyor.

Saatler Neden Geri Alınmıyor?

Türkiye, mevcut uygulama ile kalıcı yaz saati (GMT+3) uygulamasını sürdürüyor. Bu karar, resmi olarak Cumhurbaşkanı kararı ile her yıl yenileniyor ve Resmi Gazete'de yayımlanıyor. İleri saat uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanılarak enerji tasarrufu sağlanması amacını taşıyor.

Kanun Teklifi ve Tartışmalar

CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, kalıcı yaz saati uygulamasının iptali ve kış saati uygulamasına geri dönülmesi için TBMM'ye bir kanun teklifi sundu. Süllü, özellikle öğrencilerin ve çalışanların karanlıkta yola çıkmalarının güvenlik sorunlarına ve verimlilik düşüşlerine yol açtığını belirtti. Bununla birlikte, Türkiye'nin Avrupa saat dilimi ile uyum sağlaması gerektiğini savundu.

Kuzey Kıbrıs Örneği

Türkiye'nin etkisiyle Kuzey Kıbrıs da bir dönem kış saati uygulamasından vazgeçmişti. Ancak, tepkiler ve karanlık saatlerde yaşanan bir kazada okul servisindeki üç gencin hayatını kaybetmesi sonucu Kuzey Kıbrıs bu karardan geri adım attı ve sabit saat uygulamasını kaldırdı.

Geceler Uzamaya Başlayacak

23 Eylül ekinoksuyla birlikte kuzey yarım kürede geceler uzamaya başladı. 21 Aralık'ta yaşanacak kış gündönümü ise en uzun gecenin yaşanacağı tarih olacak. Bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya başlayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ