Dinimizde vacip ibadetler arasında yer alan kurban kesiminin, kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlarını kendisi kesmeyip çeşitli kişi ya da kurumlara hayır olarak bağışlayanların en fazla sordukları sorulardan birisi, kurban vekaleti nasıl verilir? sorusu olmaktadır. Kendi kurbanını kesemeyecek olan Müslümanlarda aynı sorunun cevabını aramaktadır. Yazımızın devamında kurban vekaleti nasıl verilir? sorusunun cevabının yanında, vekaleti verme ile ilgili farklı bilgilere de değindik.

sevdw0tewkKFg-JawrhF4Q

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban vekâleti vermek için, kurban sahibinin yazılı ya da sözlü beyanatı gerekmektedir. Vekâletin detaylı bir şekilde verilmesi, vekâlet verilen kişinin kurban işlerini yapmaya yetkili kılındığı gibi, yaptırmaya yetkili kılınması da dikkat edeceğiniz önemli detaylar arasında yer almaktadır.

Sözlü Kurban Vekaleti Verme

Sözlü olarak vekâlet verecek kurban sahibinin “Seni Allah rızası için kurbanımı kesmeye, bir başkasına kestirmeye, kurbanla ilgili tüm işleri yapmana veya başkasına yaptırmana vekil olarak tayin ettim” demesi yeterlidir. Böyle bir vekâlette kurban sahibinin beyanında yer verdiği gibi vekâleti alan kişi kurbanı kendi kesip kurbanla ilgili tüm işleri takip edebileceği gibi, bir başkasını da aynı şekilde tayin edebilmektedir.

Vekâleti alan kişinin bir başkasının tayin edebilmesi için kurban sahibinin mutlaka, kurbanımı kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yaptırmaya diyerek vekâlet vermesi gerekir. Aksi halde vekâlet alan kişi bu işleri sadece kendisi yapabilmektedir.

6823566a-nhey1j3651ocz9f1tqz6si

Yazılı Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Sözlü kurban vekâleti gibi, kurban sahibi yazılı olarak da vekâlet verebilir. Yazılı vekâlette ise kurban sahibi vekâlet verdiğin kişinin adını da belirterek “Ahmet Demir isimli kişiye kurbanımı kesme, kestirme ya da kurbanla ilgili tüm işleri yapma ya da yaptırma konusunda vekalet verdim.” gibi bir açıklamanın bulunduğu yazılı bir belge düzenleyerek, vekâlet verebilir.

Kişilere vekâlet verilebileceği gibi  hayır kurumlarına da vekâlet verilebilir. Hayır kurumlarına verilecek vekâlette ise düzenlenen belgede, hayır kurumunun ismi zikredilerek, kurbanı kesmeye ve kestirmeye, kurbanla ilgili işleri takip etme ve ettirmeye vekalet vermelidir. Çünkü özellikle kurban organizasyonu yapan hayır kurumlarında kişinin kurbanı ile ilgilenecek kişinin tam olarak netlik kazanmaması nedeniyle, genel bir vekalet verilmesi daha sağlıklı olacaktır.

kurban-nasil-paylastirilmali

Kurban Almak ve Kestirmek İçin Kurban Vekaleti

Kurban sahibi kurbanı kestirmek için vekalet verebileceği gibi, kurbanı kesecek kişinin kurbanlığı alması gerekiyorsa, bunun için de vekalet vermesi gerekir. Kurban kestirmek için vereceği vekalette, kurbanın almaya ve aldırmaya vekalet verdiğini de bildirmesi önemlidir.

Editör: Hatice Kübra Atız