Kahramanmaraş Andırın doğumlu 85 yaşındaki Arif Bilir, yaşamı boyunca ormanlarla iç içe bir hayat sürdü. Osmaniye, Adana ve Maraş'ta tam 30 yıl boyunca ormancı olarak çalışan Bilir, emekliliğin ardından Burdur'a yerleşerek huzur dolu bir yaşam sürüyor. "Ben ormanda çalışarak genç kaldım," diyen Arif dede, yıllarını doğaya, ağaçlara ve toprağa adamış bir isim.

Hatıralarında, Türkiye'nin dört bir yanındaki ormanlık alanlarda geçirdiği yıllar yer edinmiş. “Benim çalıştığım zamanlardaki gibi orman kalmadı,” diyen Arif Bilir, özellikle Maraş ormanlarının bir zamanlar ne kadar zengin ve yoğun olduğunu dile getiriyor. “Maraş Türkiye’de orman varlığı açısından ikinci sıradaydı. Birinci zaten Karadeniz’dir. Ama bizim oraların ormanları da bambaşkaydı. O zamanlar ağaç gürül gürül büyürdü, doğa canlıydı.”

"Ağaç Dikilmeli, Ormanlar Muhafaza Edilmeli"

Emekli olduktan sonra daha sakin bir yaşam arayan Arif Bilir, yerleştiği Burdur'un dövüşün, kavganın olmadığı yer olarak tanımlıyor. Burada yaşamaktan son derece memnun olduğunu belirtiyor. “Buralar çok iyi, sakin, dinlenme yeri. Kimseyle tartışma olmaz. Huzur dolu bir hayatım var,” diyen Bilir, doğayla iç içe yaşamanın kendisine kattığı dinginliği vurguluyor.

Ormana olan sevgisini hiçbir zaman kaybetmeyen Arif Bilir, gelecek nesillere de önemli tavsiyelerde bulunuyor: “Burası için daha çok çalışılmalı. Ağaç dikilmeli, ormanlar muhafaza edilmeli. Orman demek nefes demek, hayat demek. İnsanlar ormanları sadece yeşil alan olarak değil, yaşamın kaynağı olarak görmeli.”

"Ormanda Çalışmak, Hayatımın En Güzel Dönemiydi"

Arif Bilir’in sözleri yalnızca bir anı değil; aynı zamanda doğaya karşı duyulan vefanın bir ifadesi. “Ormanda çalışırken genç kaldım. Ne sıcağa aldırdım ne soğuğa. İşimi sevgiyle yaptım. Ağaçla uğraşmak, onu büyütmek, korumak bana hep yaşam sevinci verdi. Bana kaldığım Burdur  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Burdur Valiliği Hilmi Havize Evin Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabillitasyon Merkezi'nden ormancılık günü olduğunu söylediler ve şimdi buradayım.  Bugün 85 yaşındayım ama küreğimi elime aldım hala doğaya, ağaca, toprağa tutkunum.”

“Toprağa ne verirsen o sana fazlasıyla döner,” diyen Bilir, bugünün ve yarının ormancılığına ilham olmaya devam ediyor.

Kaynak: Hatice Kübra Atız