MAKÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri bölüm başkanı Prof.Dr Veli Atmaca'nın girişimleriyle Burdur yazma eserlerinden daha fazla yararlanma hedefi doğrultusunda panel tertip edildi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öncülüğünde Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde bulunmakta olan ‘Burdur yazma eserlerinin dünü, bugünü’ üzerine Burdur'da bir panel yapıldı.

Veli Atmaca'nın açılış konuşması ile programda, oturum başkanlığını önceki dönem Burdur Belediye Başkanı ve Burdur tarihi, kültürü üzerine araştırmaları olan Birlik Vakfı Burdur şube başkanı Sebahattin Akkaya yaptı. 1990’lı ve 2000’li yılların başında Burdur’da Kütüphane Müdürü iken Burdur tarihi, kültürü, üzerine yürütülen çalışmalara hep destek olan, Burdur yazma eserler adına çalışmalar yapan Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin de panele katıldı. Burdur İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mehmet Küçük, yine Burdur tarihi ve kültürü üzerine araştırmaları olan, yazılar kaleme alan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Koçıbay, Burdur Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu panelde konuşan diğer isimler oldular.

WhatsApp Image 2023-10-31 at 20.10.36

İlk kurşun atıldı, devamı gelecek inşallah

MAKÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri bölüm başkanı Prof.Dr Veli Atmaca gazetemize yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bendeniz etrafta Burdur yazma eserler kataloğu adıyla dolaşan matbu ve dijital halde kişi ve ilgili kurumlardaki liste çokluğundan dolayı bunların birbirinin aynısı mı farklı mı, birbirinin devamı veya mütemmim mi? olduğu meselesi zihinlerde şüpheye sebep olduğu için bu muğlaklığı gidermek üzere bir zamanlar burada çeşitli kurumlarda çalışmış olduğu için Burdur yazma eserleri, mühürler, salname, tahrir defterleri, şer'iye sicilleri konusunda ciddi birikimi olan ve hâlâ Burdur'un bu tarihi mirası hakkında çalışan Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin bey’le görüştüm. Mevcut listelerin çok ötesinde daha nice evrak-ı müsbite olduğundan bahsedince buraya davet ettim. Heyecanla ve memnuniyetle kabul etti. Meseleyi Sabahattin başkanımızla da görüşünce gayet yerinde ve gerekli olduğunu ifade ettiler. Şahsen bu konuda yani Burdur'un sadece tarihi evrakı, yazma eserleri değil medrese, tekke dergâh, mevlevihâne, manevi tapularımız olan kabir taşları, hamamları v.s. konusunda gayet mühim bilgilere sahip olduğunu gördüğüm Sabahattin hocamızın da bu toplantıda mutlaka bulunması için davet ettik. O da bir âkil insan olarak Burdur'a hizmet telakki edip memnuniyetle teşrif ettiler. Buna ilaveten İl Halk Kütüphane Müdürümüz Mehmet bey, müdür yardımcımız Fatih Ahmet bey, İl Kültür Müdür yardımcımız Osman Koçıbay ve müze müdürümüz Murat bey’de bu konulardaki bilgi ve birikimlerini paylaştılar. Önümüzdeki hafta bu toplantının değerlendirilmesi ve bundan sonra atılacak adımları; planları müzakere için İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri’nde bölüm toplantımız olacak. Artık ilk kurşun atıldı, devamı gelecek inşallah. Her kişi ve kurumun desteğini bekliyoruz.”

Editör: Hatice Kübra Atız