Bu önemli değişiklikle, öğretmen olmak isteyen adaylar için yeni kriterler belirlendi. Artık öğretmenlik yapmak için yalnızca fakülte mezunu olmak ve KPSS'de başarılı olmak yeterli olmayacak; Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek özel hazırlık eğitimini de tamamlamak gerekecek.

Milli Eğitim Akademisi Nedir?

Yeni düzenleme ile Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Akademi, öğretmenlerin mesleğe hazırlanması ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla faaliyet gösterecek. Akademi, adayların öğretmenlik bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Hazırlık programları ile öğretmen adaylarının, meslek hayatında karşılaşacakları zorluklara karşı donanımlı hale gelmesi amaçlanıyor.

Hazırlık Eğitimi Nasıl Olacak?

Milli Eğitim Akademisi'nde verilecek hazırlık eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Eğitimin süresi genel olarak 4 dönem olarak belirlenirken, bazı yükseköğretim programlarından mezun olanlar için bu süre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitimi süresince öğretmen adayları, her dersten en az iki sınava girecek ve not ortalaması 60’ın üzerinde olanlar başarılı sayılacak.

Hazırlık Eğitiminde Başarı Şartları Nelerdir?

Öğretmen adaylarının hazırlık eğitimi boyunca aldıkları teorik ve uygulamalı derslerde başarılı olması gerekiyor. Teorik derslerde başarısız olanlara ek sınav hakkı tanınırken, ek sınavda da başarısız olan adayların Akademi ile ilişiği kesilecek. Uygulamalı derslerde ise öğretmen adayları, üç farklı değerlendirme sürecinden geçecek ve bu süreçlerde 70 puan ve üzerinde başarı sağlayanlar mezuniyet hakkı kazanacak.

Öğretmen Atama Süreci Nasıl Değişecek?

Yeni düzenlemeye göre, öğretmen olarak atanacak adaylar, Milli Eğitim Akademisi'nde başarılı olduktan sonra öğretmenlik görevine başlayabilecek. Atamalar, adayların teorik ve uygulamalı derslerdeki başarı notlarının hesaplanmasıyla belirlenen bir puan sistemine göre yapılacak. Adayların atanabilmesi için hazırlık eğitimini tamamlaması zorunlu olacak ve gerekli başarı puanını almaları gerekecek.

Kaynak: Haber Merkezi