Burdur’da bölgenin turizm potansiyelini değerlendirmek, turizm faaliyetlerini çeşitlendirmek ve sürdürülebilir kılmak amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilen “Sürüdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Faizsiz Kredi Destek Programı”nın lansman toplantısı yapıldı. Programda konuşan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, “Burdur, adeta saklı bir cennet. Ancak bu cennetin potansiyelini tam anlamıyla kullanamıyoruz. Doğa, tarih ve spor turizmi başta olmak üzere birçok alanda gelişime açığız. Bu program, şehrimizin turizmde hak ettiği konuma ulaşması için önemli bir fırsat sunuyor” dedi.
Burdur Ticaret Ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunması ile birlikte başladı.
Programın açılış konuşmasında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler tarafından destek programı hakkında katılımcılara sunum yaptı.
Daha sonra Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, konuşma yaptı.
Keyik, “Geçtiğimiz 14 yıl içerisinde bölgemize tarımda, turizmde, hemen hemen her alanda birçok destekler verildi. Bu destekleri Burdur’a getirmek için hep mücadele içinde olduk. Bu projenin de Burdur’umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Dedi.
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, ise şöyle konuştu;
“Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi başlığı altında bir faizsiz kredi desteği çerçevesinde kalkınma ajansımızın önderliğinde bir çalışma toplantısı içerisindeyiz. Şehrimiz, bölgenin potansiyeli göz önüne alındığında, turizm çeşitliliği açısından istediğimiz seviyede değil, bunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu nedenle, turizm kapasitemizi artırmak adına özellikle doğa turizmi, tarihi kentlerin varlığından kaynaklanan tarih turizmi, ekoturizmin alternatifleri ve doğa ile spor turizmi gibi alanlarda gelişime açık bir potansiyele sahibiz. Öncelikli olarak şehrin aslında potansiyelinin çok doğru bir şekilde ortaya koyulması gerekiyor. Küçük ve orta ölçekli bir şehrimiz. Bu başlık çerçevesinde yapmanız gereken bir takım yatırımlar var. Aynı zamanda bunu sürdürülebilir kılacak bir şekilde rotalarla, etkinliklerle, organizasyonlarla destekleyerek, kendi kurumsal kapasitenizi artırabiliriz. Küçük dokunuşlarla büyük adımlar atılacak bir proje başlıyor. Bizim hedefimiz pastadan ne kadar pay alabiliriz ve sürdürülebilir turizme ne kadar katkı koyabiliriz. Şehrimiz baktığımızda bölgemizdeki turizm potansiyeli içerisinde turizm çeşitliliği noktasında belkide istediğimiz aşamada değil bunu da kabul etmemiz gerekiyor. O yüzden turizm kapasitemizin artırılması noktasında özellikle turizm yerlerimiz desteklenebilecek açıdan çok büyük potansiyele sahip. Küçük dokunuşlarla büyük adımlar atabiliriz. Kafa kafaya el ele vererek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Bir koordinasyon içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Burdur saklı kalmış bir cennet, gizli kalmış bir hazine. Bir insan basit bir şekilde, Burdur’da ne var diye araştırsa bu kadar çok şeyin bir şehirde nasıl bir arada olduğuna hayret eder. Aynı zamanda bu kadar çok şeyin nasıl bir turizm politikası ve planlaması çerçevesinde nasıl gizli kaldığına hayret eder. Bu anlamda ajanslar ve bu destek programları çok önemli. Ekolojik değerlerimizi, kültürel değerlerimizi, saymakla bitiremeyeceğimiz zenginliklerimizi hem kültürel zenginlikler noktasında hem var olan doğal miras noktasında dünyayla, coğrafyayla paylaşabilmemize yardımcı olabilir. Bu anlamda ajanslar ve bu destek programları çok önemli. Bu projenin şehrimize, ekonomimize ve turizmimize katkılar vermesini diliyorum.”
50 Milyon TL’lik Faizsiz Kredi Desteği
BAKA’nın başlattığı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı”, toplamda 50 milyon TL bütçesiyle turizm sektörüne büyük bir katkı sunmayı hedefliyor. Program çerçevesinde işletmelere 500 bin TL ile 7 milyon TL arasında faizsiz kredi desteği sağlanacak.
Programın öncelikli hedefleri arasında:
* Yenilikçi turizm modellerine yönelik yatırımlar,
* Spor turizmi altyapısının geliştirilmesi,
* Ekoturizm yatırımları,
* Turistik tesislerde çevre dostu altyapı dönüşümleri yer alıyor.
Son başvuru tarihi 20 Ocak 2025 olan programa ilişkin detaylar, BAKA’nın resmî web sitesinden alınabilecek. İşletmeler, projelerini Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden elektronik ortamda sunabilecek.
Burdur’un Turizmdeki Potansiyeli Harekete Geçecek
Programın, Burdur’un turizm çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine katkı sağlaması ve yerel işletmelerin rekabet gücünü yükseltmesi bekleniyor. Burdur’un sahip olduğu saklı zenginlikleri dünya ile buluşturma hedefi, bu proje ile bir adım daha ileri taşınacak.
Programa proje başvurusu yapmak isteyen işletmeler için programın tüm detaylarının yer aldığı başvuru rehberi Ajansın resmî internet sitesi www.baka.gov.tr üzerinden yayımlandı.
Potansiyel Başvuru Sahipleri; proje başvurularını bu internet sayfasından erişilebilecek Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden elektronik olarak 20 Ocak 2025 tarihi saat 18.00’e kadar gerçekleştirebilecek.