Sistem, 2026 yılına kadar 6 nehir havzasında genişletilecek ve 2024-2028 yılları arasında toplamda 25 nehir havzasında tamamlanması planlanıyor.

Bakanlık, taşkın riski taşıyan yerleşim yerlerini ve tarım arazilerini korumak adına "risk yönetimi" modeline odaklanarak çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, taşkın yönetim planları, Yeşilırmak, Ceyhan, Seyhan, Büyük Menderes ve Küçük Menderes dahil olmak üzere 24 havzada tamamlandı.

2021'de başlatılan Meriç-Ergene Havzası Taşkın Yönetim Planı'nın hazırlanması projesi de devam ediyor. Ayrıca, Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi (TATUM) 2021-2023 yıllarında yapılan çalışmalarla su seviyelerini 12 ila 72 saat önceden tahmin ederek taşkın uyarıları yapabilecek bir yapıya kavuşturuldu.

Bu kapsamda, 15 pilot alt havzada yapılan hidrolojik ve hidrodinamik modelleme çalışmalarıyla Ulusal Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi'nin 2026'ya kadar 6 nehir havzasında, 2024-2028 yıllarında ise 25 nehir havzasında genişletilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, Taşkın Erken Uyarı Sistemi (TEUS) Projesi kapsamında seviye gözlem istasyonları (SGİ) kurularak su seviyeleri takip edilecek ve 2024 sonuna kadar 533, 2026 sonuna kadar ise toplam 723 TEUS istasyonu kurularak vatandaşların can ve mal güvenliği için uyarılar daha etkili hale getirilecek.

DSİ tarafından geliştirilen Akım Tahmin ve Havza Optimizasyon Modeli (ATHOM) ile barajlarda taşkın riskini azaltacak optimum işletme politikaları oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, Taşkın Arıza ve Müdahale Mekansal Bilgi Sistemi (TAMBİS) ile vatandaşlar taşkınları ihbar edebilecek ve bilgi alabilecek. Bu kapsamda, TAMBİS internet ve mobil uygulama olarak tasarlandı ve revizyon çalışmaları devam ediyor.

Kaynak: AA