TEMA Vakfı Burdur İl Temsilciliği tarafından Faaliyetler Toplantısı yapıldı.
TEMA Vakfı Örgütlenme ve Saha Yönetimi Bölüm Başkanı Yardımcısı Arif Gürel, TEMA Vakfı Akdeniz Bölge Koordinatörü Fatma Gülal Demirkıran, TEMA Vakfı Burdur İl Temsilcisi Gülser Bülbül, Aktif TEMA Gönüllülerinin katılımıyla Burdur İl Halk Kütüphanesi’nde yapılan toplantı da Arif Gürel tarafından TEMA Vakfı’nın sunumu yapıldı. TEMA Vakfı Akdeniz Bölge Koordinatörü Fatma Gülal Demirkıran’da yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. İl temsilcisi Gülser Bülbül, toplantıda yaptığı konuşmada faaliyetler ve gönüllülük hakkında konuşma yaptı.
TEMA gönüllüsü Sebahat Gümüş Aşık Veysel’in Toprak şiirini okurken Şair Besteci, Hasan Hüseyin Kaya, Süleyman Erdönmez mahalli sanatçılar toplantıda şarkılar söyleyerek renk kattı.
Toplantıda konuşan TEMA Vakfı Burdur İl Temsilcisi Gülser Bülbül, konuşmasında şunları söyledi;
“TEMA Gönüllüsü olmak bir yaşam tarzı”
“Değerli TEMA Doğa dostları, değerli misafirlerimiz,bugün burada sizlerle birlikte olmaktan ,çalışmalarımıza beraberliğin gücünü katmaktan çok mutluyuz. TEMA Vakfı, erozyonla mücadele ve doğal varlıklarımızı koruma amacıyla,11 Eylül 1992 tarihinde Birleşmiş Milletler Çevre Ödülü sahibi Hayrettin Karaca (Toprak Dedemiz)ve İş adamı Nihat Gökyiğit tarafından kurulan, bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 milyonu aşan gönüllüsü bulunan bir halk hareketidir. Toprak ve Yaprak dedemiz çalışmalarımda bana hep örnek oldular, kendilerini rahmetle,minnetle,saygıyla anıyorum. Burdur TEMA Temsilciliğimiz,1998 Şubat ayından beri gönüllülük esası ve özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu süre içerisinde aktif çalışan az sayıda ekibimize katılanlar,ayrılanlar oldu ama üye sayımız her geçen gün arttı. Dünyada gelişmiş toplumların, diğer toplumlardan en önemli ve farkı,sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllü çalışmalarının çokluğudur. Gönüllülük; Karşılık beklemeksizin severek,isteyerek toplum yararına birşeyler yapma arzusudur.TEMA Gönüllüleri olarak bizler yaşam kaynağı olan başta topraklarımız olmak üzere içtiğimiz suyun,soluduğumuz havanın,bizleri doyuran besleyen toprağın,tüm doğalvarlıkların korunması gerektiğine inanıyor,bu amaç doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz sağlıklı bir çevrede yaşamak,yaşanılabilir ,yeşil bir ülkeyi çoçuklarımıza,torunlarımıza bırakabilmek. TEMA Gönüllüsü olmak bir yaşam tarzı. Doğayı tanımak,tanıtmak ve kurdun,kuşun hakkını savunmaktır.
“Toprağın bozulması, havanın kirlenmesi küresel iklim değişikliğine neden oluyor”
Küçük kalplere doğa sevgisini aşılamak,Bazen rehber,bazen çocuklarla çocuk olmaktır. Doğayı sevmek kuru kuruya olmaz,ona hizmet etmeye gönüllü olmalıyız diyerek ,yaz,kış,soğuk,sıcak demeden amacı doğrultusunda koşmaktır. Toprağı sevmek,ona dokunmak,doğa dostu olmaktır. Uzun uzun toplanıp,ortak akılla güzel işler çıkarmak, Araştırmak,birlikte çalışmak zoru başararak,güzel anları paylaşmaktır. Ne yazık ki verimli tarım topraklarımızı erozyonla, kirlenmeyle, amaç dışı kullanımla kaybediyoruz. Toprağın bozulması, havanın kirlenmesi küresel iklim değişikliğine neden oluyor. Küresel iklim değişikliği de aşırı hava olayları, sellere neden olarak toprak kaybını artırıyor, bundan da en çok tarım etkilendiği için gıda fiyatları yükseliyor. buna DUR! Diyecek bir kamuoyu oluşturmalıyız. Milletin ortak malı olan ormanlarımız, dağlarımız, yaylalarımız, tüm doğal varlıklarımız birer milli servet, buralara verilecek zararlar, milletin zararı.
“NELER YAPIYORUZ?”
Neler Yapıyoruz; Eğitim Çalışmalarımız Minik TEMA( Okul öncesi),Yavru TEMA (Ilk okul),Ortaokul TEMA(Ortaokul),Lise TEMA( Liselerde ) Üniversite’de Genç TEMA çalışmalarımız devam etmektedir. Burdur Merkez Okullarında İl Temsilciliğimiz ,Yeşilova ve Bucakta ilçelerimiz de İlçe sorumlularımız Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde, Okul ldarecileri,danışman öğretmenlerimiz ile birlikte eğitim çalışmalarını sürdürmekteyiz.
“PROJELERİMİZ”
Projeler:Meşe Projesi,Evimiz Dünya,Sıfır Atık,Küresel İklim Değişikliği ile Mücadele,Ağaç Kardeşliği vb. Toprak Koruma Kurullarında Toprağı savunmaktayız. Belirli Gün ve Haftalarda (Erozyonla Mücadele Haftası,Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü,Orman Haftası, Dünya Su Günü,2 Şubat Sulak Alanlar Günü vb farkındalık oluşturma amacıyla etkinlikler düzenlemekteyiz. Tanıtım, stant, toplantılar, düzenliyoruz. İlimizin çevre sorunları, topraklarının yapısı, il çevre düzeni planı, biyoçeşitlilik, Burdur Gölünün korunması, göldeki kirlilik, diğer çevre sorunları gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Fidan dikimi, tüpte fidan yetiştirme etkinlikleri düzenliyoruz. Büromuzda Çarşamba, Cuma günleri açıyoruz. Ben ne yapabilirim diyorsanız,çok geç kalmadan gelin aramıza katılın hep birlikte, sen ben demeden,yadiden yetmişe doğamıza, çevremize Sahip çıkalım, koruyalım. Çevreye duyarlı bireylerin, kurumların çoğaldığı, savaşların olmadığı, tüm canlıların huzur içinde yaşadığı bir dünya dileğiyle.”