Kurban Bayramı yarın başlıyor ve dört gün sürecek olan bu özel dönemde yapılması gereken ibadetler arasında Teşrik tekbiri de bulunuyor. Peki, Teşrik tekbiri nedir, ne zaman başlar ve nasıl getirilir?
Teşrik kelime anlamı olarak "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak" anlamlarına gelir. Teşrik tekbirleri ise Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın ardından getirilen tekbirlerdir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).
Teşrik Tekbirlerinin Dinî Hükmü
Hanefî mezhebine göre, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namazlar aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Ancak, teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilen namazlar için tekbir getirilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).
Teşrik Tekbiri Nasıl Getirilir?
Teşrik tekbiri şu şekilde okunur: "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd." Anlamı ise: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur."
Teşrik tekbirleri, Kurban Bayramı'nın manevi atmosferini derinleştirir ve Müslümanların Allah'a olan bağlılıklarını tazeler. Bu nedenle, bayram boyunca bu tekbirlerin getirilmesi büyük önem taşır.