Türkiye'de bayrakların yarıya indirilmesi, ulusal yas veya önemli bir olayın ardından yapılır. 2 Ağustos 2024'te bayrakların yarıya indirilmesi kararı, vatandaşlar arasında bu uygulamanın neden yapıldığı konusunda merak uyandırdı. Türkiye'de bayrakların yarıya indirilmesi ne demek ve 2 Ağustos 2024'te bayraklar neden yarıya indirildi? İşte detaylar...
Türkiye'de Bayrakların Yarıya İndirilmesi Ne Demek?
Bayrağın yarıya indirilmesi veya yarıya çekilmesi, bir ülkenin bayrağının saygı, yas, tehlike sinyali veya bazen bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğinden daha düşük bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bu gelenek 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklar, bayrağın indirilmesinin arkasında "görünmez bir ölüm bayrağına" yer açma düşüncesinin yattığını belirtir.
Bayrakların yarıya çekilme yüksekliği, ülkeden ülkeye farklılık gösterir ve çeşitli kuruluşlar genellikle bayrağın kendi genişliği kadar alçaltılmasını önerir. Örneğin, Birleşik Krallık bayrak protokolüne göre, bayrağın asla direğin üçte ikisinin altına indirilmemesi gerekir. İngilizce'de "yarım direk" anlamına gelen half-mast terimi kullanılsa da, bayrak indirme işleminde bu kural dikkate alınır.
2 Ağustos 2024 Bayraklar Neden Yarıya İndirildi?
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu hayatını kaybetmesi sebebiyle, ülke genelinde 1 günlük millî yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Filistin halkına başsağlığı dileyerek, "Filistin Davasına olan desteğimizi ve Filistinli kardeşlerimizle dayanışmamızı göstermek amacıyla, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'nin şehadeti sebebiyle, yarın (2 Ağustos Cuma) 1 günlük millî yas ilan edilmiştir. İsmail Heniye ve tüm Filistinli şehitleri rahmetle yâd ediyor, şahsım ve Milletim adına Filistin halkına başsağlığı diliyorum," ifadelerini kullandı.
İlan edilen millî yas sebebiyle, yurt genelinde olduğu gibi İstanbul'un sembol noktalarından Çamlıca Tepesi'nde bulunan dev bayrak da yarıya indirildi.