Tunç, uzun süredir beklenen yargı reformu strateji belgesinin yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağını belirtti. Bakan Tunç, "Amacımız demokratik, sivil ve katılımcı bir anayasa oluşturmak. Mevcut anayasanın vesayetçi ruhunu taşıyan, çelişkilere neden olan maddelerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.

Yeni anayasa hedefinin, Türkiye'nin geleceğine yönelik daha kapsayıcı, modern ve adil bir yapı inşa etmek olduğunu ifade eden Tunç, anayasa çalışmalarında önemli yapısal reformlar gerçekleştirdiklerini vurguladı. Özellikle, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Anayasa Mahkemesi, Yüksek Askeri Şura gibi önemli kurulların yapılarının demokratik ilkelere uygun hale getirildiğini belirtti.

Tunç, geçmişte anayasa metninde yer alan darbecilere yargı dokunulmazlığı sağlayan ve sıkıyönetim ilanını mümkün kılan maddelerin kaldırıldığını, bunun halkın onayıyla gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin ikinci yüzyılında, daha güçlü ve demokratik bir anayasa ile ilerlemeyi hedeflediklerini belirtti.

"Vesayetçi anlayışı tamamen ortadan kaldıracağız" diyen Tunç, milletin temsilcileri tarafından şekillendirilecek yeni anayasa ile Türkiye'nin yoluna daha güvenli ve demokratik bir şekilde devam edeceğini ifade etti. Bakan Tunç, tüm bu değişikliklerin, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında Türkiye’ye yakışır bir toplum sözleşmesi yaratılmasını sağlayacağını belirtti.

Editör: Meral Öztürk