Zorunlu Afet Sigortası (ZAS), doğal afetlerden kaynaklanan hasarları teminat altına almayı amaçlayan yeni bir sigorta türüdür. 2000 yılından bu yana yürürlükte olan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yalnızca deprem kaynaklı hasarları kapsarken, ZAS ile bu kapsam genişletilerek daha fazla afet türüne karşı maddi güvence sağlanacak.

Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) Nedir?

ZAS, DASK'ın yerine geçerek sel, toprak kayması, heyelan, fırtına, dolu, çığ, orman yangını gibi çeşitli doğal afetlerin neden olduğu zararları da kapsayan bir sigorta olacak. Bu sigorta, binaların yeniden inşası veya onarımı için gereken maliyetleri teminat altına alarak, bina sahiplerini çeşitli afetlere karşı korumayı hedefler.

ZAS Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

ZAS'ın hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar hızla devam etmektedir. İlk olarak 2024 yılının son çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanan ZAS, Meclis'in açılması ve yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından 2025 yılının başı itibarıyla tamamen yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ZAS Her Yerde Geçerli mi ve Neleri Kapsıyor?

ZAS, deprem ve sel başta olmak üzere, heyelan, yer kayması, dolu, hortum, fırtına, volkan patlaması gibi çok çeşitli doğal afetleri kapsar. Dünya genelinde pek örneği olmayan orman yangınları da bu sigorta kapsamında olacak. Şu anki DASK sistemi köy alanları ve kerpiç evleri kapsamıyorken, ZAS’ın yürürlüğe girmesiyle birlikte köylerdeki konutlar ve kerpiç evler de sigorta kapsamına dahil edilecek.

ZAS ile afetlerden kaynaklanan maddi zararların en aza indirilmesi ve tüm konut sahiplerinin daha geniş bir koruma altına alınması hedefleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ