Çalışma saatlerinin kısalması ve mesai sürelerinde yapılacak değişiklikler, 30 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren Türk İş Kanunu’nda yapılacak düzenlemeler kapsamında gündemde. Hem işverenler hem de çalışanlar, yeni düzenlemelerin neler getireceğini merak ediyor. Peki, mesai saatleri kısalacak mı? İşte detaylar…

MESAİ SAATLERİ KISALIYOR MU?

Türk İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikler üzerinde çalışmalar sürüyor. Hükümet, ücretler, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma modelleri, haftalık ve yıllık izinler gibi birçok konuda yeni düzenlemeler için hızla adımlar atıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta yapılan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu toplantısında da bu konular gündeme geldi. Toplantıda, çalışma modellerindeki ihtiyaçları belirlemek ve mevzuat değişiklikleri konusunda teknik çalışmalar yapılması kararlaştırıldı. Bu çalışmalar, iş dünyasının talepleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek yürütülecek.

ÇALIŞMA SAATLERİ NASIL DEĞİŞECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında esnek çalışma modeli üzerine çalışmaların başlatılacağını ve bu konuda tüm kesimlerle bir araya gelineceğini duyurdu. Işıkhan, "Sosyal güvenlik mevzuatını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz" açıklamasıyla çalışma saatlerinde de değişiklik yapılacağının sinyalini verdi. Mevcut durumda 45 saat olan haftalık çalışma süresinin 40 saate, bazı meslek gruplarında ise 48 saat olan çalışma sürelerinin yine 40 saate düşürülebileceği belirtiliyor.

Geçmişte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Ayrıca, muhalefet tarafından geçtiğimiz yıl TBMM’ye çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi sunulmuştu.

Hükümet kaynakları, yapılacak yeni düzenlemelerde merkeze çalışanı koyduklarını belirterek, "Çalışanı güçlendirmek, işletmelerin gelişmesini sağlar. Eğer çalışanı güçlendiremiyorsan, istediğin kadar yasal düzenleme yap, ilerleme kaydedemezsin" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ