Şubat ayından itibaren, Türkiye’de yüksek elektrik tüketimi olan mesken aboneleri elektrik faturalarında sübvansiyon desteğinden yararlanamayacak ve gerçek maliyet üzerinden ödeme yapacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, aylık 417 kilowatt-saat (kWh) tüketimi geçen aboneler için sübvansiyonun kaldırılması çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bu düzenleme kapsamında, aylık 1.050 lirayı aşan elektrik faturaları gerçek maliyetle faturalandırılacak.
Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesinin yüzde 3’ü, yani yaklaşık 1,2 milyon hane bu düzenlemeden etkilenecek. Bayraktar, yüksek tüketimi olan evlerin büyük olduğunu veya yoğun elektrikli cihaz kullanımına sahip olduğunu belirtti. Örneğin, elektrikli araç şarj eden ya da fazla sayıda elektrikli cihaz kullanan hanelerin bu düzenlemeden etkilenmesi bekleniyor. Sektör kaynaklarına göre, aylık tüketimi 420 kWh olan bir abonenin faturası 1.000 liradan yaklaşık 2.000 liraya kadar çıkabilir.
Bakan Bayraktar, cami ve cemevleri gibi ibadethaneler için bu düzenlemede istisnaların sağlanacağını ifade etti. Devletin sübvansiyonlarının, özellikle ihtiyaç sahibi olmayan yüksek tüketicilere verilmesinin anlamlı olmadığını belirterek, bu kaynakların gerçekten ihtiyaç duyan kesimlere yönlendirileceğini vurguladı.
EPDK’nın son düzenlemeyle yılda 5.000 kWh (ayda yaklaşık 417 kWh) tüketimi geçen aboneler için yeni bir tarife belirlemesi bekleniyor. Bu sınırı aşan aboneler sübvansiyonsuz fiyatlardan elektrik alacak. Bu düzenleme sonucunda yüksek tüketim yapanların faturalarında %96-97 oranında bir artış gözlenebileceği belirtiliyor.