Müslümanların kılmakla yükümlü oldukları 5 vakit namaz bulunur. Bunlar sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarıdır. Ezan vakitleri ise güneşin doğuş ve batış zamanına, mevsimlere ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterir. İşte Burdur'da 7 Ekim 2024 tarihindeki ezan saatleri:
7 EKİM 2024 PAZARTESİ
İmsak Vakti - 05:33
Güneş Vakti - 06:53
Öğle Vakti 12:52
İkindi Vakti - 16:06
Akşam Vakti - 18:41
Yatsı Vakti - 19:55
Duaların kabul olması için ön şartlar var mıdır?
Duaların kabul olması için belirli ön şartlar ve uyulması gereken bazı hususlar vardır. Bunlar, dua edenin içtenliği, günahlardan kaçınması ve samimi bir kalple Allah’a yönelmesiyle ilgilidir. Duanın kabulü için şu şartlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
a) Tövbe ve istiğfar etmek: Dua etmeden önce kişi, işlediği günahlar için tövbe etmeli ve Allah’tan af dilemelidir. Günahlarından arınmamış birinin duası kabul edilmez. Peygamberimiz (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Yediği, içtiği ve giydiği haram olan birinin duası nasıl kabul edilir?" (Müslim, Zekât, 65 [1015]).
b) Duanın başı ve sonu: Duaya Allah’a hamd ile başlanmalı ve Peygamber’e salavat getirilmelidir. Peygamberimiz (s.a.s.), bir kişiyi bu şekilde dua etmeye teşvik etmiş ve doğru dua şeklini göstermiştir (Tirmizî, De‘avât, 65 [3476]; Nesâî, Sehiv, 48 [1284]).
c) İçten ve tevazu ile dua etmek: Allah’a yalvararak, samimiyetle ve içtenlikle dua edilmelidir. Kibirli ve samimiyetsiz dualar kabul edilmez. Kur’an’da, “Rabbinize alçak gönüllülükle yalvararak dua edin” buyrulmaktadır (el-A'râf, 7/55).
d) Israrla dua etmek: Dua eden kişi aceleci olmamalı, duasının kabulü için sabırlı olmalıdır. Peygamberimiz (s.a.s.), aceleci davranmayan kişinin duasının kabul olacağını söylemiştir (Buhârî, De‘avât, 22 [6340]; Müslim, Zikir, 90-92 [2735]).
e) Umut ve korku ile dua etmek: Dua hem Allah’ın rahmetini umarak hem de O’nun azabından korkarak yapılmalıdır. Kur’an’da, Allah’a bu şekilde dua edenlerin övüldüğü görülmektedir (el-Enbiyâ, 21/90).
f) Duanın vakti: Dua her zaman yapılabilse de bazı vakitlerde daha makbul kabul edilir. Özellikle seher vakti ve farz namazların ardından yapılan dualar daha faziletli sayılır (Tirmizî, De‘avât, 79 [3499]).