Burdur'da girişimci kadınların sayısı her geçen gün artarken, 53 yaşındaki Atiye Türken azmi ve cesaretiyle dikkat çekiyor. Son 8 yıldır seyyar olarak salça, üzüm şırası ve kıyma çekimi yapan Türken, Burdur'dan Isparta Gönen’e kadar köy köy gezerek hizmet veriyor.

Aynı zamanda siparişle ev usulü pili yapan Türken, “Burada kadın arkadaşlarımızla birlikte hem pişi yapıp hem de bu anları keyifli hale getirmeye çalışıyoruz. Sohbet ediyoruz, dertleşiyoruz. Burası bize hem bir kazanç kapısı oluyor hem de stres attığımız birbirimizi desteklediğimiz bir terapi alanı oluyor.”dedi.

595Df312 7B2D 4993 B213 D87665Ee997D

“Seyyar işler genelde erkek işi ama kadınlar benden çok memnun”

Burdur ve çevresinde köyleri dolaşarak iş yapan Atiye Türken, bu sektörde kadın olarak yer almanın farklı bir güven oluşturduğunu söylüyor. Müşterilerinden sık sık olumlu geri dönüşler aldığını belirten Türken, “Seyyar işleri genelde erkekler yapıyor ama kadınlar benimle çalışmaktan çok memnun. 'Erkekler olduğunda tersleyiveriyor bizi, seninle çok iyi görüyoruz işimizi' diyorlar. Bu da bana büyük bir motivasyon kaynağı oluyor” diye konuştu.

“Kadının kendi parasını kazanması çok güzel”

Ekonomik özgürlüğünü kazanmanın verdiği mutluluğu vurgulayan Türken, kadınların kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini düşünüyor. “Kendi kazandığım parayı harcamak kadar güzel bir şey yok. Kadın, kendi parasını kazanmalı, özgüvenli olmalı. Kocaya en ufak ihtiyaçta para istemek zorunda kalmak çok zor bir şey. Ama çok şükür, kendi kazancımla hayatımı sürdürüyorum” ifadelerini kullandı.

552Aeb44 4784 49F7 B215 900Ee6D7C74E

“Başkalarına ilham olmak beni mutlu ediyor”

Daha önce Burdur’da salça yapımı ve pişi satışıyla ilgilenen Türken, zamanla bu işlerin yaygınlaştığını belirtiyor. Ancak bu durumdan şikayetçi değil: “Benden görüp cesaret eden kadınlar varsa onları cesaretlendirmekten mutluluk duyarım. Kadınların üretmesi, girişimci olması çok değerli.”

“Elin memleketinde çalışmaktansa kendi memleketimde üretirim”

Tam 27 yıl Almanya’nın Nürnberg şehrinde yaşayan ve kuyumculuk sektöründe çalışan Türken, alışamadığı için Türkiye’ye dönmeye karar vermiş. “Çalışacak olduktan sonra her yerde kazanç kapısı var. İş yok diyorlar ama istedikten sonra o kadar çok iş var ki paraya çevirebilecek. Ben de kendi memleketimde çalışmayı tercih ettim” diyen Türken, kendi işini kurarak üretmeye devam ediyor.

6E0F5Eee C918 4328 83A7 E9F7Fd06D0Ac

“Kadınlar cesaretli olsun, kendi ayakları üzerinde dursun”

Burdur ve çevresinde seyyar hizmet vererek ekmeğini kazanan Atiye Türken, girişimci kadınlara cesaret vermeye devam ediyor. “Çalışmak isteyen kadınlar asla geri durmasın. Üretmek, emek vermek çok güzel bir şey. Kadınlar kendi parasını kazanmalı ve kendi ayakları üzerinde durmalı” diyerek, kadınlara ilham olmayı sürdürüyor.

Kaynak: Hatice Kübra Atız