Arefe günü, Ramazan ayının son gününe denk geldiği ve ramazan ayının içine dahil olduğu için bugünde oruç tutulması faziletli kılınmıştır.
Diyanet'in açıklamasına göre, "Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]" deniyor.
AREFE GÜNÜ NE ZAMAN?
Ramazan Bayramı'nın arefe günü, 9 Nisan Salı tarihinde idrak edilecek.
RAMAZAN BAYRAMI TAKVİMİ
Ramazan Bayramı Arefesi- 9 Nisan 2024 Salı
Ramazan Bayramı 1. Gün- 10 Nisan 2024 Çarşamba
Ramazan Bayramı 2. Gün- 11 Nisan 2024 Perşembe
Ramazan Bayramı 3. Gün- 12 Nisan 2024 Cuma
Kim Arefe Günü Oruç Tutarsa Hadis?
Arefe günü oruç tutmakla ilgili olarak Hz. Peygamber'in (s.a.s.) şu hadisi kaynak gösterilir: "Kim, Arefe günü oruç tutarsa, Allah onun bir önceki yılın ve bir sonraki yılın günahlarını affeder." (Müslim, Sıyam, 191)
Arefe Günü Ne Yapılır?
Arefe günü, Ramazan Bayramı'nın öncesindeki son gün olarak kabul edilir. Bu gün, ibadetle geçirilir; dualar edilir, Kur'an okunur, sadaka verilir ve günahların affı için tövbe edilir.
Oruç Borcu Olan Arefe Günü Oruç Tutabilir Mi?
Oruç borcu olan bir kişi, bu borcunu ödemeden önce nafile oruç tutmamalıdır. Ancak, Arefe günü oruç tutmak isteyen birinin öncelikle kaza borçlarını ödemesi gerekir.
Arefe Günü Oruç Tutmak İçin Nasıl Niyet Edilir?
Arefe günü oruç tutmak için niyet etmek önemlidir. Niyet, içtenlikle kalpten geçirilen bir düşüncedir. Arefe günü oruç niyeti şu şekilde yapılabilir: "Yarın Arefe günü için oruç tutmaya niyet ediyorum, Allah rızası için."