Editör: TE Bilisim
ATA TOHUMU HASAT OLDU
BURDUR’DA KURAKLIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK VE İÇME SUYU HAVZASINI KORUMAK İÇİN BAŞLATILAN PROJEDE HASAT DÖNEMİ BAŞLADI
Burdur’da son yıllarda artan kuraklığın önüne geçmek, içme suyu havzalarını korumak ve üretimi sürdürmek amacıyla Burdur Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile başlatılan “Ata Tohumu Ata Toprağı ile buluşuyor” projesinde hasat dönemi başladı. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Asıl amacımız içme suyu havzamızın korunması maksadıyla hububatın, tahılın ve bölgemizin ana unsuru olan ve milattan önce 6 binlere kadar varan geçmişi olan buğdayın ekimini yapabilmek ve dolayısıyla daha az su tüketen bir bitkinin üretimiyle beraber yeraltı sularını korumaktı. Bu amaca ulaşmak için her yıl projeyi büyütmeye çalışıyoruz ve çiftçimizin mahsulünün para etmesi halinde de bu projenin devamının geleceğini umut ediyoruz. Biz çiftçimizin alnının teri kurumadan karşılığını verebilirsek çiftçimiz bizi ithalata zorlamadan kendi üretimini yaparak buğdayın anavatanı olan Anadolu’da kendi kendine yetebilen bir buğday üreticisi haline getirebiliriz.” dedi.
Salda Gölü, Karataş Gölü, Yarışlı Gölü, Burdur Gölü gibi göllerin bulunduğu ve son yıllarda su varlıklarının önemli bir kısmını kaybeden, kuraklığın yaşandığı Burdur’da Burdur Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile su tasarrufu yaparak içme suyu havzalarını korumak ve üretimin sürmesi amacıyla başlatılan “Ata Tohumu Ata Toprağı ile buluşuyor” projesinde karakılçık buğdayının ekildiği Kayaaltı köyündeki tarlada hasat yapıldı.
“ELDE EDECEĞİMİZ BUĞDAYLARLA İHTİYAÇ SAHİBİ YURTTAŞLARIMIZA HAZIRLADIĞIMIZ GIDA PAKETLERİ İÇERİSİNDE BULGUR, MAKARNA VEYA EKMEKLİK UN OLARAK VATANDAŞIMIZA ULAŞTIRMAYI PLANLIYORUZ”
Hasat sonrasında açıklama yapan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz şunları söyledi;
“Burdur Belediyesi çalışanlarımız tarafından Ekim, Kasım ayında ektiğimiz buğdayları hasatındayız. Buğdayın tohumunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl denediği, geçen yıl denediği “Nusrat” isimli tohumdan biz de bu yıl Burdur’da 10.000 metrekarelik bir alanda 3 farklı ekim yöntemiyle 3 farklı bakım yöntemiyle denedik. Bugün de hasatımıza başladık. Buradan elde edeceğimiz buğdaylarla özellikle ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza hazırladığımız gıda paketleri içerisinde bulgur, makarna veya ekmeklik un olarak vatandaşımıza ulaştırmayı planlıyoruz.
“AMACIMIZ İÇME SUYU HAVZAMIZIN KORUNMASI”
Diğer taraftan projemiz olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından verilen fiyatın 2 katı fiyatına alacağımızı taahhüt ettiğimiz ve sözleşme altına aldığımız, tohumunu da kara kılçık buğday tohumu yani ata tohumu olarak dağıttığımız yurttaşlarımız dan da hasata başlıyoruz. Onların da buğdayları almaya başlayacağız. Bu projenin başında ifade etmiştik asıl amacımız içme suyu havzamızın korunması maksadıyla hububatın, tahılın ve bölgemizin ana unsuru olan ve milattan önce 6 binlere kadar varan geçmişi olan buğdayın ekimini yapabilmek ve dolayısıyla daha az su tüketen bir bitkinin üretimiyle beraber yeraltı sularını korumaktı. Bu amaca ulaşmak için her yıl projeyi büyütmeye çalışıyoruz ve çiftçimizin mahsulünün para etmesi halinde de bu projenin devamının geleceğini umut ediyoruz. Biz çiftçimizin alnının teri kurumadan karşılığını verebilirsek çiftçimiz bizi ithalata zorlamadan kendi üretimini yaparak buğdayın anavatanı olan Anadolu’da kendi kendine yetebilen bir buğday üreticisi haline getirebiliriz. Tüm üreticilerimize bereketli olsun. İnşallah biz de Burdur Belediyesi olarak umduğumuzdan daha fazla bir üretimi yapmış olur ve gerçekten ihtiyaç sahiplerine bu buğdayı un olarak makarna olarak ve bulgur olarak ulaştırırız. Hayırlı olsun”
YENİ GÜN MEDYA
Trend Haberler
MHP Burdur İl Başkanı Mustafa Gün'den Sert Çıkış
Burdur'da Hastaneden Kaçan Mahkum, Köfte Yerken Yakalandı!
Burdur Değerli Bir Eğitimcisini Kaybetti
Burdur'da Lise Arkadaşlıklarını İş Hayatına Taşıdı
Anahtar Parti Burdur'da 3 İlçe Başkanını Açıkladı
Burdur'da kaza! 6 kişi yaralandı