Türkiye, Temmuz ayında bir yandan sıcakları yaşarken son birkaç gündür özellikle de Batı Karadeniz bölgesinde aşırı yağışlar sonrası sel vakaları tehdidine maruz kalıyor!..
'İklim değişikliği, küresel ısınmanın' gündeme geldiği, dünya kamuoyunu meşgul ettiği şu günlerde şimdi de seller gündemde...
Karadeniz'de sel felaketi! İşte; sağanağın vurduğu illerde acı tablo
Karadeniz'de etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle sel ve su baskınları meydana geldi. Heyelanlar nedeniyle yollar kapanırken ulaşım birçok noktada durdu. Derelerin taşmasıyla sokaklar suyla kaplandı, ev ve iş yerlerini su bastı.
Karadeniz Bölgesi'ni sel vurdu. Şiddetli yağış nedeniyle dereler taştı, heyelanlar meydana geldi. Birçok noktada ulaşım dururken ekiplerin yol açma çalışmaları devam ediyor.
Selden en çok etkilenen Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Ordu, Zonguldak, Kastamonu, Çorum ve Erzincan'da kuvvetli sağanak yağış nedeniyle maddi hasar oluştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Bakan Abdulkadir Uraloğlu sel ve heyelandan etkilenen 11 noktada çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi
Bakan Uraloğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtlayarak, iki gündür Türkiye'nin bazı kesimlerinin sel ve heyelan gibi felaketlere sebep olan hava şartlarının etkisi altında bulunduğuna dikkati çekerek, afetin ilk dakikasından bu yana tüm ekiplerle, seferberlik içinde selin vurduğu şehirlerde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Uraloğlu, şu an itibarıyla çalışmaların 11 noktada yoğunlaştığını belirterek, "
Selden daha çok etkilenen kesimlerde 184 makine, 296 ekiple kesintisiz yol açma, su boşaltma, temizleme çalışmalarımız devam ediyor. Kapalı yollar için geçişler alternatif güzergahlardan veriliyor. Müsterih olun, yağışlar normale dönene kadar teyakkuz halinde olacağız. Devletimiz her zaman olduğu gibi tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır." ifadelerini kullandı.
Trafiğe kapanan yollar ve alternatif güzergahlar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan sel nedeniyle trafiğe kapanan yollar ve alternatif güzergahlara ilişkin bilgilere göre, Ankara-İstanbul Otoyolu Bolu Tüneli çıkışındaki viyadüklerde meydana gelen heyelan nedeniyle İstanbul yönü trafiğe kapatılırken bu noktada ulaşım Ankara-Eskişehir-Bilecik Sakarya yolu üzerinden sağlanıyor.
Aşırı yağışlar nedeniyle Fatsa-Ordu Piraziz Yolu'nun 37-39. kilometrelerinde yaşanan aksamalar giderilerek bugün 07.45 itibarıyla ulaşım normale döndü. Ereğli-Devrek Yolu'nun 51-57. kilometrelerinde meydana gelen heyelanlar kaldırılarak, trafiğe kapanan kesim açıldı. Yolun 22-25. kilometrelerinde Çaylıoğlu-Armutlucuma mevki, Karaman-Beycuma-Devrek Yolu'nun 17-19. kilometrelerinde yol sel tahribatı nedeniyle, Alaplı-Yığılca Yolu'nun 14-17. kilometreleri heyelan sebebiyle trafiğe kapandı. Söz konusu noktalarda alternatif güzergah ve servis yolu bulunmazken çalışmalar sürdürülüyor. Gökçebey-Yenice-Karabük Yolu'nun 1. kilometresindeki sel hasarı ve 6. kilometresindeki çökme nedeniyle yol trafiğe kapanarak ulaşım, Devrek-Mengen-Gerede-Karabük Yolu üzerinden sağlanıyor. Perşembe-Kozcağız-Bartın Yolu'nun 8-10. kilometrelerinde sel hasarları nedeniyle yol trafiğe kapandı.
Çarpık yapılaşma, dere yataklarına yapılan evler sel baskınlarında hasarın boyutunu büyütüyor
KÜREM-DER Başkanı Çebi, çözüme işaret etti: 'Kırsal Dönüşüm Projesi'
Bilim insanları, Türkiye'de yaşanan doğal afetlerin birer felakete dönüşmesinin nedenlerine verilerle işaret ediyor. Sel ve su baskınlarının Karadeniz Bölgesi'nde adeta kronikleştiğine dikkat çeken Orman Yüksek Mühendisi Çebi, çözümün 'Kırsal Dönüşüm Projesi' olduğunu vurguladı.
Türkiye'de meydana gelen doğal afetler her geçen gün olağan yaşama etkisi artıyor. Bilim insanları felakte dönüşen doğal afetlere çeşitli rapor ve araştırmalarla nedenlerini anlatmaya çalışıyor. KÜREM-DER Genel Başkanı Faruk Çebi, ekosisteme zarar veren uygulamalara dikkat çekti.
Sosyal medyada paylaşımda bulunan Çebi, kronikleşmiş sel ve su baskınların çözümünün "Kırsal Dönüşüm Projesi "olduğunu belirtti. Çebi paylaşımında
"Ekosisteme zarar veren uygulamalardan dolayı sel ve su baskınları depremden sonra en büyük sorunumuz oldu. Özellikle Karadeniz’de can yakıcı soruna dönüştü. Sıradanlaşmış alışkanlıklar ve klişeleşmiş söylemler sorunu kronikleştirdi. Tek çare; 'Kırsal Dönüşüm Projesi'dır" ifadelerini kullandı.
Yaşanan felaketlere yönelik uyarı ve raporlarını yetkililere sunduğunu hatırlatan Çebi,
"Söylediklerim bürokrasinin sağırlaşmış kulaklarında karşılık bulmadı. Yazdıklarım da arşivlerde çürümeye terk edildi. Önleyici tedbirlerin yerine çizme giyip çamur temizlemeyi tercih ettiler" dedi.
Editör: TE Bilisim